Zaterdag Overijsselse Molendag

RUIM 40 GEOPEND IN OVERIJSSEL. Tijdens de Overijsselse Molendag van zaterdag 14 september, tevens Open Monumentendag, zijn er ruim veertig molens te bezoeken in Overijssel.

Molens zijn gezichtsbepalend in ons landschap en het bewaren meer dan waard. De molenaars staan klaar om bezoekers op en rondom hun molen rond te leiden. Ruim veertig molens zijn ter gelegenheid van de Molendag in Overijssel geopend. Niet alleen de vele korenmolens, maar ook oliemolens zoals in Haaksbergen, Rijssen en Zwolle. Ook de zaagmolens in Delden, Deventer en Denekamp zijn zeker de moeite waard. En in Twente zijn maar liefst negen mooi gelegen watermolens te bezoeken.

Langs de Mosbeek
Zoals die van Frans en Bels in Mander langs de Mosbeek. De Mosbeek heeft ons veel te vertellen: onder meer de verhalen over de watermolens en hun molenaars. Het waterrad van Watermolen Frans wordt al meer dan 300 jaar aangedreven door het water uit de beek. In Watermolen Frans zijn op zondag 15 september 2019 – tijdens Open Monumentendag – vrijwilligers aanwezig om je welkom te heten en verzorgen ze maaldemonstraties.

De watermolens Frans en Bels staan op een steenworp afstand van elkaar. Hun raderen draaien op hetzelfde water uit de Mosbeek.

Naast Watermolen Bels (foto) staat op de parkeerplaats het onbemande infocentrum IJs & Es, waar je vanaf 12.00 uur terecht kunt voor veel informatie over het Dal van de Mosbeek.

Eventuele bijzondere activiteiten staan daar ook vermeld. De meeste molens zijn vanaf 10 uur te bezoeken, een enkele vanaf 11 uur. Een aantal molens vraagt entree bij uw bezoek. Alle 44 molens die op zaterdag 14 september 2019 geopend zijn, vindt u op de website van Molens in Overijssel.

http://www.molensinoverijssel.nl/