Wooncoaches helpen huiseigenaren met gratis advies bij verduurzamen woning

Een duurzaam huis voelt aangenaam en is energiezuinig. Veel mensen willen wel duurzame maatregelen toepassen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Wat gaat het kosten en wat zijn de mogelijkheden? Zelfs eenvoudige aanpassingen kunnen vaak al leiden tot grote duurzame veranderingen en een aanzienlijke besparing. 

Juist nu, nu we veel meer thuis blijven met z’n allen, is het extra fijn dat je huis aangenaam is en je niet onnodig verstookt. Duurzame maatregelen zorgen niet alleen voor een beter wooncomfort, maar zijn ook nog eens goed voor de portemonnee en het milieu. Nieuwsgierig welke maatregelen je thuis kunt nemen en wat dit oplevert? De wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente komen gratis bij je thuis met deskundig advies.

Duurzaam Thuis Twente helpt eigenaren woning te verduurzamen
Duurzaam Thuis Twente is een stichting die namens de 14 Twentse gemeenten huiseigenaren wil helpen bij vragen over hun woning en hen daarbij belangeloos duurzaam advies geeft. In elke gemeente zijn een aantal wooncoaches actief die de woningbezitters met raad en daad bijstaan.
Nathalie Thoonsen, coördinator van de stichting, geeft aan dat de circa 50 wooncoaches staan te trappelen om de huiseigenaren actief behulpzaam te zijn. Zij komen hiervoor met plezier voor advies aan huis. Voor de wederzijdse veiligheid en gezondheid houden zij daarbij vanzelfsprekend wel de RIVM-richtlijnen aan!

Wat is een wooncoach?
Een wooncoach is een Noaber, iemand met hart voor een duurzamer Twente. Wooncoaches zijn goed opgeleide ervaringsdeskundigen met kennis op het gebied van wonen, techniek en duurzaamheid. Zij komen op verzoek van huiseigenaren kosteloos op bezoek om te luisteren naar woningvragen en mee te denken in oplossingen. Bijvoorbeeld over vragen m.b.t. wooncomfort, energie besparen of opwekken en gasloos wonen. Ga je bijvoorbeeld verbouwen en wil je graag weten hoe de energierekening omlaag kan? De wooncoaches hebben nuttige tips, ook op het gebied van wooncomfort en veiligheid. Tevens zijn ze goed op de hoogte van de diverse subsidies en financieringsmogelijkheden.

Advies aan huis
Juist voor die mensen, die niet weten waar ze moeten beginnen, zijn de wooncoaches een uitkomst. Een wooncoach is een vrijwilliger en heeft geen enkel commercieel belang. Daarom kan hij je onafhankelijk advies geven. Het liefst doet hij dat bij de huiseigenaren thuis zodat de gehele woning meteen goed bekeken kan worden.

Alternatieven voor bezoek aan huis
Voor huiseigenaren die nu liever geen bezoek aan huis ontvangen, heeft Duurzaam Thuis Twente een paar alternatieven:

  • In de eerste plaats is er de uitgebreide website www.duurzaamthuistwente.nl. Naast informatie over duurzame maatregelen en subsidiemogelijkheden bevat de site een aantal tools waarmee bezoekers eenvoudig een energiecheck of quickscan kunnen doen. Er wordt daarmee een rapport gegenereerd waarmee de huiseigenaar een eerste inzicht krijgt van de mogelijkheden tot energiebesparing en verduurzaming.
  • Nieuw is de optie om gebruik te maken van een telefonisch spreekuur. Iedere dinsdagmiddag van 14.00-17.00 uur en elke donderdagochtend van 09.00-12.00 uur zijn er wooncoaches beschikbaar voor telefonische hulp. De beller wordt direct te woord gestaan en deskundig verder geholpen.
  • Ook buiten de telefonische spreekuren om kan men contact met Duurzaam Thuis Twente opnemen via het centrale telefoonnummer 088 185 01 30. Een van de wooncoaches belt dan zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken voor een (beeld)belgesprek of een huisbezoek.

Verduurzamen loont
Nathalie Thoonsen: “Verduurzaming verbetert de waarde van een woning. Het mooie is dat het tevens het wooncomfort verhoogt en de energielasten verlaagt. En daar heb je direct profijt van. Mensen die hiervoor inspiratie op willen doen, kunnen in november en december prachtige voorbeelden van duurzame huizen zien en deze online bezoeken via de website van de Duurzame Huizen Route (zie www.duurzamehuizenroute.nl). Ook een aantal van onze wooncoaches en huiseigenaren in Twente doen hieraan mee”.