Wie waren in eigenlijk Prik en Prak?

Hun echte naam was Gerrit Jan en Johan Nijland, ze waren de zoons van Berend Jan Nijland geboren te Wierden op 14-05-1855 en Gerritdina Middelkamp geboren te Almelo op 28-05-1857. Rond 1900 kwamen ze met hun kinderen, te weten Gerrit Jan geboren te Almelo op 17-06-1885, Johanna geboren te Hengelo op 02-12-1890 en Johan geboren te Enschede op 21-05-1893. Gerrit Jan en Johan oftewel Gait en Jan kwamen naar Overdinkel en woonden eerst in een keet aan het Tiekenveen. Hun zuster Johanna trouwde met Jan Vormeer.  Gait en Jan gingen eerst met een kistje op de rug langs de huizen, later met een kinderwagen met negotie. 

De naam Prik en Prak komt van twee hoofdpersonen uit een boek met kinderverhalen. Ze woonden al een tijdje aan de Hoofdstraat toen ze nog dagelijks bij de oude buren aan de Tiekenveen aardappelen gingen schillen; dat waren ze zo gewend. Wel konden ze soms een hele tijd bij iemand koffie drinken en als dan de schooljeugd de kinderwagen zag staan, dan kon het wel gebeuren dat die later spoorloos was, verstopt, of in een boom gehangen. Maar bij het weggaan zei Gait: “bedankt veur de koffie” en Jan vulde dit aan met de woorden “veur de koffie”. Meestal deed Gait het woord en vulde Jan het aan. Tegen het middaguur melden ze zich vaak bij bekende adressen met de vleierij: ”Mevrouw, wat ruikt het hier heerlijk”. Dit gebeurde ook vaak bij een boerin in De Lutte. Maar de boer wilde op een middag de broertjes eens testen. Hij zei “Gait en Jan, ie zegt vanmiddag `t gebed veur `t eten”.  Welnu, tegen alle verwachtingen in schudden de broers het ene gebedje na het andere uit de mouw, om te besluiten met het volledige ”Onze Vader”.

Als Prik en Prak soms te moe waren om terug te lopen, lieten ze zich flauwvallen en was er altijd wel een bezorgd iemand die een taxi belde; als ze dan bij huis waren en de rekening gepresenteerd kregen, zeiden ze ”Ja mein jong, doarmet mo`j bie `t zeekenfonds wean”. Wel waren Prik en Prak onafscheidelijk, toen Jan eens in het ziekenhuis lag, ontdekte de zuster plotseling dat Gait naast z`n broer onder de dekens was gekropen en er niet weg te slaan was. Toen heeft men er maar een bed naast gezet.

Deze en nog vele verhalen doen nog steeds de ronde in Overdinkel en omstreken.

Prik en Prak vetrokken omstreeks 1965 naar Hellendoorn waar ze ook zijn gestorven.

Tekst: Joke Küpers oude Kempers