Weer drie sterren ADFC voor Vechtdalroute

GRENS OVERSCHRIJDEND FIETSEN. De Duits-Nederlandse Vechtdalroute kreeg opnieuw het driesterrenkeurmerk van de ADFC (Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club). De verantwoordelijken denken er echter niet aan om te stoppen en streven naar een viersterren certificering in de toekomst.

De recertificatie werd uitgevoerd in het kader van het Interreg-project Living-Vecht-Dinkel, die het verenigen van economie, identiteit, (overstromings)veiligheid en ecologie in het hele Vechtdal bevordert.

In 2015 werd de Vechtdalroute, die het verloop van de Vecht over een lengte van 223 km vanaf de bron in het Duitse Darfeld in het Münsterland tot aan de monding in de historische Hanzestad Zwolle volgt, voor het eerst en met succes gecertificeerd voor drie sterren met het keurmerk ADFC-kwaliteitsfietsroute. Na een recertificatie in de zomer van 2018 zijn de drie sterren voor de Vechtdalroute nu bevestigd door de ADFC.

Exclusief
Een exclusief keurmerk. Zo zijn er momenteel slechts 37 ADFC-geclassificeerde routes in Duitsland en maar drie erbuiten. In 2006 heeft de ADFC de classificatie van zijn kwaliteitsfietsroutes in Duitsland landelijk ingevoerd. De Vechtdalroute, zoals ook alle andere ADFC-gecertificeerde routes, zijn onderworpen aan een strenge catalogus van criteria en worden regelmatig afgefietst en gecontroleerd door een lokale en deskundige kwaliteitsfunctionaris. Verschillende criteria, zoals wegbreedte, routegeleiding en aansluiting op het openbaar vervoer, spelen hierbij een belangrijke rol. Bovendien moeten gecertificeerde fietsroutes minstens 100 km lang zijn en een uniforme en unieke naam hebben.

De classificatie is vanaf nu drie jaar geldig en kan op verzoek van de exploitant opnieuw worden aangevraagd. Daarbij werpen de verantwoordelijken voor de Vechtdalroute al een blik op de toekomst en geven ze aan dat ze streven naar een onderscheiding van vier ADFC-sterren voor de Vechtdalroute. Hoewel ambitieus is dit doel niet onhaalbaar. Daartoe zijn verdere gezamenlijke inspanningen nodig om de Vechtdalroute verder te verbeteren, onder meer door financiering om de kwaliteit van de wegen te verbeteren.

Toenemend plezier
Hoe belangrijk deze verbetering van de Vechtdalroute voor het lokale toerisme is blijkt ook uit het toenemend plezier dat vakantiegangers ervaren bij het verkennen van de regio per fiets. Fietsers genieten van de combinatie van rivier en fiets. Het volgen van een rivier van de bron tot aan de monding heeft tenslotte een bijzondere charme en is zeer populair.

Het deelproject Vechtdalroute wordt aan de Duitse kant beheerd en begeleid door de afdeling toerisme van de Landkreis Grafschaft Bentheim en aan de Nederlandse kant door Vechtdal Marketing. In het kader van het deelproject moet aan de ene kant de bestaande infrastructuur beter gebruikt en opgewaardeerd worden en worden aan de andere kant de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de route aan Duitse en Nederlandse zijde vergroot door de ontwikkeling van nieuwe toeristische arrangementen.

Bij het grensoverschrijdende Interreg-project Living-Vecht-Dinkel staat de vereniging van verschillende doelstellingen, zoals bescherming tegen overstromingen, regionale economische ontwikkeling en milieubescherming in het Vecht-Dinkelsysteem, centraal.