Wat zoemt er in uw achtertuin?

NATIONALE BIJENTELLING. Denkt u bij ‘bij’ aan een vriendelijk geel-zwart insect? Dan weet u vast niet dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen.

Nederland Zoemt wil graag weten waar bijen wonen en met hoeveel ze zijn, zodat ze beter geholpen kunnen worden.

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Dit heeft grote gevolgen, want tachtig van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we weten over bijen, hoe beter. Doe daarom mee aan het landelijk bijenonderzoek. Meedoen is makkelijk, ook als u niet zoveel van bijen weet. Nederland Zoemt neemt u stap voor stap mee bij het herkennen van de twintig bijensoorten die u eind april in uw tuin kunt tegenkomen.

Tellen
Tel op zaterdag 13 of zondag 14 april een half uur de bijen in uw tuin of balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment. Loop rustig één rondje door de tuin en noteer alle soorten en aantallen die u ziet.
Uitgeteld? Ga naar de website www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling en voer daar uw resultaten in.

Nederland Zoemt is een project van Landschappen NL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis en mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Met Nederland Zoemt wordt gezorgd voor structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen.

Foto © IVN