Wagenmakerij Langenhof opent ‘Holtloze’

TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG. Na de opening in 2015 van gemeentelijk monument Wagenmakerij Langenhof aan de Rijssensestraat 128 in Wierden was er nog de gekoesterde wens om de achterliggende houtloods op te knappen en in te richten als ontvangstruimte. Zaterdag 14 september, op Open Monumentendag, is de feestelijke opening.

Om dat te realiseren verzetten met name meerdere vrijwilligers ruim een jaar veel werk. Zo werd onder andere een toilet gerealiseerd. De afgelopen weken was men druk bezig met de inrichting. Diverse schaalmodellen van boerenwagens en documenten staan uitgestald in vitrines. Er is een plank met boeken over wagenmakerijen. Onder het genot van een kopje koffie, thee of frisdrank kunnen bezoekers op een televisiescherm onder andere zien hoe een houten wiel tegenwoordig wordt gemaakt. Ook is er foldermateriaal van activiteiten in de directe omgeving. Kortom, het is dus nu zover dat men er bezoekers kan verwelkomen en het verhaal over het eeuwenoude ambacht van wagenmaker nog beter kan vertellen.

Waardering die het verdient
Stichting Wagenmakerij Langenhof wil dit ambacht op deze voor ons land uniek bewaard gebleven plek de aandacht en de waardering geven die het verdient, want het wagenmakersvak is een eeuwenoud ambacht. Elk dorp had minstens één wagenmakerij. Zo ook Wierden. Vanaf 1917 maakte wagenmaker Jan Langenhof met zijn zonen en medewerkers vele boerenwagens, kruiwagens en landbouwwerktuigen zoals ploegen. Nadat er rond 1960 geen vraag meer was naar de houten boerenwagens, werd de wagenmakerij als werkplaats gesloten. Gelukkig bleven de originele machines, veel gereedschap en de authentieke klinkervloer behouden.

Niet alleen individuele bezoekers, maar ook veel groepen weten Wagenmakerij Langenhof intussen te vinden. Alleen dit jaar al kwamen een paar honderd bezoekers, waaronder veel basisschoolkinderen. Hen wordt verteld over het maken van de houten boerenwagens als alledaags vervoermiddel. Heel bijzonder is natuurlijk ook het verhaal dat er ooit bij Langenhof een vliegtuig is gemaakt. Iedereen is onder de indruk bij het aanzetten van de oude machines, die via platte riemen worden aangedreven door de stationair motor.

Opening
Op zaterdag 14 september zullen burgemeester Doret Tigchelaar en mevrouw Dinie Langenhof om 10.00 uur de officiële openingshandeling van de houtloods verrichten. Daarna is er gelegenheid om één en ander te bekijken. Er zijn rondleidingen in de houtloods en in de Wagenmakerij. Buiten staan enkele boerenwagens, waaronder een stortkar. Deze wagen is een geschenk van verre noaber Rouweler, die hem 75 jaar geleden bij Wagenmakerij Langenhof liet maken. Verder demonstreren Karel en Jeroen Schuitemaker uit Enter klein smeedwerk. Mede in verband met Open Monumenten Dag is Wagenmakerij Langenhof de hele dag tot 16.00 uur geopend. De Monumentenraad start hier om 10.30 uur de Monumentenroute.

Bezoekers zijn van harte welkom om deze nieuwste recreatieve aanwinst voor Wierden en omgeving te bekijken.

Dat kan elke vrijdag en op afspraak. Meer info op wagenmakerijlangenhof.nl.

Open Monumentendag
In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.


Aansluiting bij Europees thema

Plekken van plezier sluit aan bij Arts and Entertainment, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is. Binnen de plaatsen waar mensen voor hun vermaak naartoe gingen en gaan kunnen vijf categorieën worden onderscheiden: podiumkunsten, museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Het thema staat daarmee garant voor originele openstellingen: monumentale cafés, hotels en (studenten)sociëteiten, monumentale sportstadia, botenhuizen en zwembaden, maar ook (openlucht)theaters, muziektenten, pretparken en monumentale plekken waar ‘meisjes van plezier’ te vinden waren: het valt allemaal onder Plekken van plezier.

Veel optredens en activiteiten Plekken van plezier biedt de organiserende comités die de lokale programma’s samenstellen volop gelegenheid om optredens en activiteiten te organiseren: luisteren naar muziek, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken of opsnuiven van buitenlucht in monumentaal groen, voor ieders smaak zal er iets te doen zijn.

Zie ook de website www.openmonumentendag.nl