Uniek zilveren zoutvat te zien in Rijksmuseum Twenthe

Begin juli heeft de Martens-Mulder Stichting een zilveren zoutvat van de 17de-eeuwse zilversmid Adam van Vianen weten te verwerven op een veiling in Londen. Dit unieke object is vanaf nu te zien in Rijksmuseum Twenthe, waar de gehele zilvercollectie van de Martens-Mulder Stichting is ondergebracht in permanent bruikleen.

Flora

Opvallend aan het zoutvat is dat de stam de vorm heeft van een meisje of vrouw. Zij draagt een gevlochten mand op haar hoofd, die het eigenlijke zoutvat is. De tulpen in haar hand zouden erop kunnen wijzen dat hier Flora is weergegeven, de Romeinse godin van de lente en de bloemen.

Kwabornamenten

Wat het zoutvat zo bijzonder maakt, is de beroemde kwabstijl waarin de voet is uitgevoerd. Kenmerkend is de lobbige versiering die aan organische vormen doet denken. De Utrechtse zilversmid Adam van Vianen stond samen met zijn broer Paulus aan de wieg van deze kwabstijl, die tot ver in de 17de eeuw een stempel drukte op de Nederlandse zilversmeedkunst. In de collectie van de Martens-Mulder Stichting bevindt zich reeds een met kwabornamenten versierde tazza (drinkschaal) van Adams zoon Christiaen van Vianen. Met de aankoop van dit zoutvat door de Martens-Mulder Stichting zijn er in Rijksmuseum Twenthe nu twee topstukken in deze stijl te zien.

Over de Martens-Mulder Stichting

De Martens-Mulder Stichting werd opgericht in 1976, om de zilvercollectie van het echtpaar Jan Cornelis Martens en Roelfina Mulder te beheren en zo mogelijk uit te breiden. De verzameling bevat een veelheid aan meesterwerken van de Nederlandse zilversmeedkunst uit de 17de en 18de eeuw, van pronkbokalen tot drinkbekers en van theepotten tot tabaksdoosjes. De collectie is permanent te zien in de zogenaamde Zilverschatkamer van Rijksmuseum Twenthe.