Twentse koetshuizen openen deuren

SCHAT AAN RIJTUIGEN. In navolging van de succesvolle ‘Open Koetshuizenroute’ in 2014 en vanwege het 50-jarig jubileum van de Koets’n Keerls stelt een aantal enthousiaste Twentse Koets’n Keerls en -Vrouwleu in het weekend van 5 en 6 oktober koetshuizen opnieuw open voor publiek.

Achter de deuren van deze koetshuizen bevindt zich een schat aan rijtuigen uit lang vervlogen tijden. Aan het eind van de negentiende eeuw werd het straatbeeld gedomineerd door paard en wagen.  Een grote verscheidenheid aan type rijtuigen was hiervan het gevolg. Voor iedere gelegenheid was er een passend rijtuig. Er waren rijtuigen geschikt voor het afleggen van bezoeken, het maken van plezierritjes, vervoer op het platteland tot het uitventen van brood en kruidenierswaren. Veel van deze specifieke rijtuigen zijn te bekijken.

Breed beeld
In de afgelopen jaren hebben  de deelnemende collectioneurs  hun verzameling verder geconserveerd en/of gerestaureerd en zeker ook uitgebreid. De diversiteit van hun collecties geeft een zo breed mogelijk beeld van de wijze waarop adellijke en toonaangevende families, maar ook boeren en venters,  in Twente zich rond de vorige eeuwwisseling verplaatsten.

Datum en tijd: 5 en 6 oktober 10.00 – 16.00 uur.
De toegang tot alle koetshuizen is gratis.

De koetshuizen van de volgende eigenaren zijn komend weekend geopend:
Erik Eshuis – Ootmarsumseweg 33, 7665 RV Albergen
Gerhard en Hannelies Oude Holtkamp – Venweg 17, 7591 NR Noord Deurningen
Gerard en Marianne Engbers –  Akkerhuisweg 1, 7597 LE Saasveld
Jan en Ria Maathuis – Lemselosestraat 9, 7595 ML Weerselo
Arie en Gerda Middelkamp – Kupersweg 2, 7641 AL Wierden