Twentse dichter/schrijver Ellen Deckwitz hoofdspreker Nationale Herdenking 15 Augustus 1945

EINDE TWEEDE WERELDOORLOG. De van origine Twentse Ellen Deckwitz (37/foto) houdt op 15 augustus de toespraak, niet eerder was er een hoofdspreker van de derde generatie tijdens de herdenkingsplechtigheid. 15 augustus 1945 markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ieder jaar herdenken we op deze dag bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. Het programma is dit jaar breder en jonger dan ooit.

De in Borne opgegroeide Ellen is dichter, theatermaker en columnist voor NRC Handelsblad en De Morgen. Ze heeft een persoonlijke band met de herdenking. ‘Mijn moeder en grootmoeder hebben in de oorlog familie verloren. Ik probeer op mijn eigen manier 15 augustus meer onder de aandacht te brengen. Dit stuk geschiedenis mag niet worden vergeten.’ Ze herdenkt op deze dag verschillende familieleden die de oorlog niet overleefden of voor het leven werden getekend. ‘Ik sta ook stil bij de gevolgen van de oorlog, de tragedies omtrent de repatriëring en het opgroeien met getraumatiseerde familie van de tweede en derde generatie Indische Nederlanders in Nederland.’

Ellen bracht drie dichtbundels uit en publiceert dit najaar ‘Hogere Natuurkunde’ – een dichtbundel over haar Indische familieverleden. Hier vertelt ze het verhaal van Nederlands-Indië, de oorlog, en de gevolgen daarvan voor het huidige Nederland. Voor haar bundel reisde ze door Indonesië en sprak met talloze ooggetuigen, op zoek naar de wortels van het koloniale verleden van Nederland. Tijdens de herdenking gaat Ellen nader in op het thema van deze herdenking, brandend verlangen, en wat dit betekent voor zowel degenen die de oorlog meemaakten als voor de generaties daarna.

15 augustus 1945 is een kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme sociale en culturele impact gehad op Nederland. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim twee miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal. Een brede mix van Nederlanders met o.a. een Indische, Molukse, Papoea, Chinese, Hollandse en Indonesische achtergrond. De oorlog in Azië werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en op onze samenleving als geheel. Op én rondom 15 augustus wordt er tijdens meerdere herdenkingen door het hele land stil gestaan bij deze gedeelde geschiedenis. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Programma Herdenking
Tijdens de herdenkingsplechtigheid leggen de zussen Monique en Suzanne Klemann van band Loïs Lane samen met hun familie de drie-generatie-krans, vertelt Jésaja Gunawan (18) van het Haagse Vrijzinnig Christelijk-Lyceum over zijn familiegeschiedenis en treedt zanger Sjors van der Panne (40) op. Alle sprekers en artiesten hebben verschillende wortels in voormalig Nederlands-Indië en delen op 15 augustus hun eigen verhaal. Minister-president Mark Rutte, leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en leden van de eerste generatie oorlogsgetroffenen leggen kransen bij het Indisch Monument. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé.

Cultureel programma: 15.30 – 16.15 uur
Na de herdenkingsplechtigheid bij het Monument is er een Indische lunch en cultureel divers middagprogramma in het Crowne Plaza met o.a. muziek van Floortje Smit en Robinson Jouwe, moderne dans van Cheroney Pelupessy, theater van de broers Henry en Joshua Timisela en een expositie ‘Peranakan’ van kunstenaar Kevin Kwee. Het gehele progamma van de herdenkingsplechtigheid en het culturele middagprogramma in het Crowne Plaza is hier terug te vinden.
Voor meer informatie over de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag, de live tv-uitzending door NOS, het aansluitende culturele programma en herdenkingen bij andere monumenten zie 15augustus1945.nl of de sociale media kanalen van de Nationale Herdenking.

Thema 2019 | Brandend Verlangen
Toen 75 jaar geleden in Nederland de bevrijding begon, was vrede in Nederlands-Indië nog heel ver weg. Misschien wel verder dan ooit. Zowel binnen als buiten de kampen nam voor brede lagen van de bevolking de ellende alleen maar toe. Wanhopig hield men vast aan elk gerucht dat de oorlog spoedig voorbij kon zijn, waardoor het verlangen almaar vuriger werd. Een brandend verlangen om geliefden terug te zien. Een brandend verlangen naar een betere toekomst, naar een wereld van vrede en veiligheid.

Met dank aan
De Nationale Herdenking zou zonder vrijwilligers niet mogelijk zijn. Naast de inzet van vele individuele vrijwilligers, dragen ook het Zeekadetkorps en het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum belangrijk bij aan de totstandkoming van de herdenking. De herdenking wordt ook ondersteund door het personeel van de stafcompagnie van de Luchtmobiele Brigade.Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 werkt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Ministerie van Defensie en het Indisch Herinneringscentrum. De Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Ministerie van VWS en bijdragen van vele donateurs.