Twente omarmt ‘De Beentjes’

REGIONALE PREMIERE. Liefst 2200 bezoekers waren woensdagavond getuige van de Twentse première van de eerste grote Twentse speelfilm ‘De Beentjes van Sint Hildegard’. De reacties na afloop in het Enschedese Kinepolis waren vrijwel louter zeer positief.

De door scenarioschrijver Herman Finkers en mede hoofdrolspeler Johanna ter Steege gedragen film werd enthousiast ontvangen in de eigen regio en niet slechts door streekgenoten die het dialect machtig zijn. Tot grote vreugde ook van de uit Markelo afkomstige regisseur Johan Nijenhuis, die toch al een aardige reputatie als filmmaker opbouwde, maar nog nooit zoveel kijkers op een première zag afkomen.

Nijenhuis: “Acht zalen vol, dat is ook voor mij uniek. We hebben voor onze producties net als afgelopen maandag vaak een eerste presentatie in Tuschinski in Amsterdam gehad. Een heel fijne zaal, maar daar houdt het met 600 stoelen wel op. Dan is het wel fijn als je hier zoveel mensen kunt ontvangen. Stiekem hoop je daar op, maar dat is natuurlijk geen zekerheid. Ook de serie Van Jonge Leu en Oale Groond van RTV Oost trok veel bekijks, maar die kon je met je hele gezin voor de televisie gratis zien. En je weet natuurlijk niet of mensen voor een film als deze massaal een tientje willen neerleggen.”

In meer dan 135 theaters
De komende weken zullen ongetwijfeld nog duizenden Twentenaren de gang naar de bioscopen maken. De grote vraag is of dat ook elders in den lande zo zal zijn. Nijenhuis: “Mijn vrouw Janneke heeft de reserveringen eens bekeken en bijvoorbeeld in Nijmegen is de zaal voor zaterdag al bijna uitverkocht en ook Eindhoven doet het goed. Haarlem zou nog wel wat beter kunnen. Maar we draaien in meer dan 135 theaters en ook dat is voor mij een record.”

De samenwerking met Herman Finkers, die niet in Enschede aanwezig kon zijn en de bezoekers per videoboodschap toesprak, is Johan Nijenhuis uitstekend bevallen. “Ik heb ook echt een hoop van hem geleerd. Hij had zich enorm voorbereid. Niet alleen op het scenario, maar bijvoorbeeld ook op hoe mensen als John Cleese en Woody Allen hun grappen monteren. Herman gaat heel serieus met humor om. Maar deze film wordt natuurlijk ook heel erg gemaakt door de combinatie tussen hem en Johanna ter Steege. Aanvankelijk wilde Herman haar nog wel eens sturen richting zijn scenario, maar eenmaal op de set vroeg hij steeds vaker aan Johanna hoe ze met een scene zouden omgaan.”

Niks verkeerds
Ook Johanna ter Steege was vol lof over de wijze waarop ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ tot stand kwam. “Aan Herman Finkers is natuurlijk niks verkeerds”, vond de gelouterde actrice uit Zuna. “We voelden elkaar erg goed aan. Herman was heel benieuwd naar de ideeën van mij en Johan. Het gaat in deze film niet zozeer over de tegenstellingen tussen man en vrouw, maar wel om hoe ze met elkaar omgaan, de relatie en interactie tussen die twee. Dat is een serieus onderwerp. We weten nu wat het is als Herman een film maakt. Toen hij vroeg of ik mee wilde doen, was het voor mij heel belangrijk dat het verhaal goed was. Daar waren we het wel over eens en met het resultaat ben ook ik heel blij verrast.”

Zie ook Film Herman Finkers feest der herkenning

Op de foto boven vanaf links de acteurs Stef Assen, Ferdi Stofmeel, Daphne Bunskoek, Leonie ter Braak, Aniek Stokkers en Johanna ter Steege en regisseur Johan Nijenhuis.

Johanna ter Steege en Herman Finkers in de film. Foto © Maarten van Keller

Een gedachte over “Twente omarmt ‘De Beentjes’

Reacties zijn gesloten.