Tips om beter om te gaan met een avondklok

Vanaf zaterdag mag je na 21.00 uur niet meer de straat op. De avondklok gaat dan in en geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur. Tot 10 februari blijft deze sowieso van kracht. Het idee om met een avondklok te leven, is niet voor iedereen prettig. Maar toch zijn er mogelijkheden om het niet te zwaar te zien.

Rust, reinheid en regelmaat zijn de basis in onzekere, chaotische tijden. Zorg ervoor dat je op een vaste tijd gaat wandelen elke dag. Bijvoorbeeld na de lunch. En bel wat vaker met een vried/vriendin of een familielid en heb het niet alleen over de zware kanten van deze tijd. We weten dat gezamenlijk lachen een positieve ervaring brengt. Blijf op zoek naar positief contact met anderen. Zo krijg je meer energie en meer zin om iets te ondernemen.

Nog meer tips:

  • Probeer je dagschema iets te vervroegen. Begin iets eerder met je dag, lunch iets eerder, bijvoorbeeld rond half 12, en stop als dat kan om 16.00 uur met de dingen die je die dag aan het doen was. Dan kan je om half vijf nog één eter ontvangen of bij iemand op bezoek gaan. Dat is binnen de regels en zorgt ervoor dat je toch nog sociale interacties blijft behouden.
  • Stuur een appje naar een vriend of vriendin met een open vraag. Een berichtje met een open vraag verhoogt de kans op een leuk gesprek. Een open vraag is een vraag die je niet met ja of nee kunt beantwoorden, maar begint met: hoe, waarom, wanneer etc….
  • Stel niets uit. Als je vandaag je wandeling uitstelt en dat een paar keer doet, wordt het alsmaar lastiger om het ritme te herpakken, met uitstel als gevolg.
  • Blijf contact houden met andere mensen. Dat is een basisbehoefte waar je jezelf niet van moet onthouden.
  • Maakt van je avondeten een klein feestje: kook met mooie en lekkere ingrediënten en maak een extra voorgerechtje. Neem hier de tijd voor.
  • Maak na het eten nog een klein blokje om om een frisse neus te halen.
  • Kijk nog even naar je favoriete avondprogramma op TV en duik dan op tijd onder wol zodat je ’s ochtends weer energiek op kunt.