Tentoonstelling Deep Truth nu online te zien

In de tentoonstelling Deep Truth verkennen vijftien (inter)nationale kunstenaars de betekenis van het idee ‘waarheid’ in de huidige tijd. De tentoonstelling is georganiseerd i.s.m. PLANET ART/GOGBOT-festival.

Complexiteit van de waarheid

Volgens velen leven we op dit moment in een tijdperk van post-truth. Een tijdperk waarin ‘de waarheid’ erodeert en waarin termen als fake news en alternative facts ons dagelijks om de oren vliegen. Een tijdperk waarin het regelmatig komt tot frontale botsingen tussen waarheden uit verschillende plaatsen en culturen. Oorzaken die vaak worden genoemd zijn de globalisering en de grote veranderingen in de samenleving, aangejaagd en versneld door de technologie.

In Deep Truth verkennen vijftien (inter)nationale kunstenaars het idee waarheid in al haar complexiteit. Ze ontrafelen hoe waarheden worden geconstrueerd of gemanipuleerd, spelen er een geraffineerd spel mee of laten ons een glimp zien van een toekomst waarin deepfakes en artificial intelligence onze blik op de wereld bepalen. Maar ze speculeren ook over nieuwe manieren om naar de wereld te kijken, over denkkaders die beter aansluiten bij de tijd waarin we leven en de toekomst die we tegemoet gaan.

Het Rijksmuseum Twenthe is in verband met veiligheidsmaatregelen rondom corona gesloten. Daarom is de tentoonstelling Deep Truth online te bezichtigen.

Deelnemende kunstenaars

In de tentoonstelling zijn werken te zien van Arita Baaijens en Marjolijn Boterenbrood, Oana Clitan, Current, Ben Grosser, Seán Hannan i.s.m. Daan Heemskerk, Joey Holder, Jenny Holzer, Carlijn Kingma, Jan Robert Leegte, Daito Manabe, Warren Neidich, Floris Schönfeld, Jonas Staal, Tamiko Thiel en /p, en Frederik De Wilde.