Stadsdichtersverkiezing Enschede zondagmiddag 29 januari 2023 Theater Concordia

Enschede is op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Dick Schlüter, de huidige stadsdichter, heeft nog een paar gedichten te gaan en dan zit zijn termijn er op. Op zondagmiddag 29 januari 2023 neemt hij afscheid en gaat de nieuwe stadsdichter aan de slag voor een periode van twee jaar.

De stadsdichter schrijft minstens twaalf gedichten per jaar die gaan over het dagelijks leven in de stad of over specifieke gebeurtenissen. De gedichten worden maandelijks in dagblad TC Tubantia gepubliceerd. Daarnaast kan de stadsdichter ook op verzoek gedichten schrijven. Bovendien begeleidt de stadsdichter de nieuwe junior stadsdichter. Daarnaast zal de nieuwe stadsdichter op zondag 5 februari samen met het Valeriusensemble en de dichter Hester Knibbe (schrijfster van het poëzieweekgeschenk 2023) gaan optreden.

De stadsdichter wordt met raad en daad ter zijde gestaan door de groep Dichters in Enschede (kortweg DIE), bestaande uit Enschedese dichters, waaronder een aantal oud-stadsdichters.

Verkiezing
De Stichting Literaire Manifestaties Enschede (SLME) organiseert deze verkiezing in samenwerking met de gemeente Enschede, de Openbare Bibliotheek en Boekhandel Broekhuis. De verkiezing staat open voor alle Enschedeërs die op 1 januari 2023, 18 jaar of ouder zijn. Om mee te doen moeten er vijf gedichten worden ingestuurd en twee daarvan moeten nieuw zijn. De twee nieuwe gedichten hebben een duidelijke relatie met Enschede. Uitgetypt mogen de gedichten niet langer zijn dan één A4. Ook moet een korte motivatie worden meegestuurd. Uit de inzendingen worden drie kandidaten geselecteerd. Deze genomineerden hebben een gesprek met de jury en dragen op de verkiezingsmiddag een aantal gedichten voor. Het volledige reglement vindt u hier 

De uiterste inzenddatum is 8 januari 2023. Mail naar info@bibliotheekenschede.nl of Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat/Postbus 122, 7500 AC Enschede o.v.v. stadsdichtersverkiezing 2023.