‘Spanjaard’ herstelt oude textielglorie

De buren namen er al een kijkje. Op 3 november, tussen 13.00 en 18.00 uur, is ook het grote publiek van harte welkom. Dan is het open huis van kenniscentrum Het Spanjaard, in het totaal gerenoveerde monumentale pand aan de Stationsstraat 37 in Borne waar tot vorig jaar woningcorporatie Welbions gevestigd was.

Ruim 150 jaar geleden werd het statige gebouw gerealiseerd op initiatief van de broers Jacob en Levie Spanjaard van de gelijknamige bekende familie van textielfabrikanten. Tijdens een grondige verbouwing, die een jaar in beslag nam, is veel van de oude luister van de Bornse textielgeschiedenis in ere hersteld.

Het interieur onderging een complete metamorfose na het vertrek van Welbions, in de Bornse volksmond zo mogelijk nog meer bekend als Woonbeheer Borne. Waarbij niet alleen een groot deel van het rijke verleden in ere werd hersteld, maar tevens aandacht werd geschonken aan de wens een zo energiezuinig mogelijk onderkomen te ontwerpen. Misschien wel de lastigste opdracht van de hele verbouwing, maar prima geslaagd. Want met onder meer zonnepanelen en warmtepompen werd het pand qua energielabel gepromoveerd van G naar A.

Snel de weg vinden
Building Design Architectuur, in 1999 opgericht door Dinant oude Lenferink,  moest door de monumentale status de buitenkant van het pand vrijwel onaangeroerd laten. Binnen is, op twee kolossale bankkluizen na, niets meer over dat doet terugdenken aan het voormalige kantoor van de woningbouwvereniging. Een tapijt waarin de kaart van het vroegere Borne herkenbaar is, siert de vloer op de begane grond. De kleine ruimtes hebben plaatsgemaakt voor een heel open industriële structuur. Twee grote vides tot aan de zolder, twee grote trappen, textielprints die herinneren aan de roemruchte fabriekstijden van weleer en opvallende verlichting zorgen voor een  zeer ruimtelijke sfeer, waar de bezoeker snel de weg vindt naar de persoon die hij of zij wil spreken.

Iedereen even welkom
Behalve Building Design Architectuur zijn ook ruimtelijk adviesbureau Ad Fontem ruimtelijk advies en vastgoedintermediair KROON vanaf de Hoofdstraat in Zenderen mee verhuisd naar Borne. Bouwbureau Twente heeft zich ondertussen als nieuwe bewoner aan de Stationsstraat gemeld. Verder kunnen andere aan de bouw gelieerde bedrijven of zzp’ers met affiniteit voor de bouwwereld hun intrek nemen.

Het past bij de intentie van Dinant Oude Lenferink in Borne een kenniscentrum te creëren, waar iedereen op één adres terecht kan met vragen die verband houden met bouwen en wonen. Waarbij het niet uitmaakt of het gaat om grote of kleinschalige projecten. ‘Waar bouwen begint’ is niet voor niets het motto van Het Spanjaard, dat model wil staan voor Twentse nuchterheid.

Kennis delen
Ook kennis delen is een factor, die bij Het Spanjaard hoog in het vaandel staat. Niet voor niets is op zolder, waar de architecten hun werkplek hebben, een ‘virtual reality room’ ingericht. Daar kunnen bezoekers alvast een digitaal kijkje nemen in hun gebouw/huis van de toekomst. ‘Het Spanjaard’ is ook de plek waar regelmatig evenementen georganiseerd gaan worden over onderwerpen die met bouwen en wonen verband houden.

Zie ook www.hetspanjaard.nl