‘Rode wijnen licht gekoeld drinken’

WIJNKENNER. Aly Hoven uit Hengelo is een bevlogen wijnkenner. Ze is officieel register vinoloog en register wijndocent. Ze duidde voor de lezers van Zilver het huidige wijnaanbod.

‘Het is een warme zomer geweest met als gevolg dat er veel koele rosé’s  en witte wijnen werden gedronken. De trend van deze zomer was een Vinho Verde (groene wijn) uit Minho, Noord Portugal. Laag in de alcohol en heerlijk fris en fruitig. Een mooie zomerwijn.

In oktober komt het wildseizoen er weer aan. Over het algemeen wordt hierbij rood gedronken behalve bij licht gevogelte, want daar past ook een bijvoorbeeld een mooie chardonnay of pinot gris bij. De trend is om rode wijnen licht gekoeld te drinken. Afhankelijk van de wijn tussen 16 en 18 graden. Bij elke gelegenheid past een wijn. Lichtvoetige rode wijn als je ‘s avonds een feestje hebt en een mooie volle als je een heerlijk diner hebt.

Belangrijk voor de wijndrinker is te weten wat hij of zij lekker vindt. Hou je van fruitige, droog of zoet. Of ligt de voorkeur bij kruidig en weinig zuren in de wijn. Een goede wijnhandelaar of sommelier kan zeer behulpzaam zijn in de keuze welke wijn bij de smaakvoorkeur van de wijnliefhebber past.

Wereldwijd  zijn er dit  jaar minder druiven  geoogst door hagel, vorst, branden en droogte. Dat betekent dat de prijzen van een fles wijn licht gaan stijgen.

Wijndrinkers krijgen steeds meer gevoel voor kwaliteit en dat betekent dat ze kritischer zullen zijn bij hun aankoop. Er is steeds meer vraag naar biologische wijnen en steeds meer wijnboeren gaan over tot biologische wijnbouw.

Zelf hou ik van een mooie droge Duitse Riesling zowel in de zomer als in de winter.’