Rechtstreekse busverbinding Tubbergen-Hardenberg

IEDER UUR. Vanaf maandag 16 december is het, via een rechtstreekse busverbinding, mogelijk om vanuit Tubbergen in veertig minuten met het openbaar vervoer naar Hardenberg te reizen. De ov-verbinding was een wens van de gemeente Tubbergen.

Samen met de gemeente Hardenberg, de beide buurtbusverenigingen, Provincie Overijssel en vervoerder Keolis is de nieuwe verbinding tot stand gebracht. Het resultaat is dat buurtbus 591 vanuit Tubbergen in Bruinehaar straks ieder uur aansluit op buurtbus 598 richting Hardenberg. “Met deze aansluiting wordt de reistijd van en naar Hardenberg aanzienlijk korter”, vertelt wethouder Erik Volmerink verheugd.

De wens om een ov-verbinding tussen Tubbergen en Hardenberg te realiseren bestond al langer bij de gemeente Tubbergen. Om de wens kracht bij te zetten, hebben studenten van hogeschool Saxion in opdracht van de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de behoefte naar een directe verbinding tussen beide plaatsen. Dat wees uit dat deze behoefte daadwerkelijk onder de reizigers bestaat. De beide buurtbuslijnen sloten tot op enkele kilometers al op elkaar aan. Voor de gemeente Tubbergen was dit een goede reden om de aansluiting van beide lijnen voor te stellen.

Kortere reistijd
Momenteel verzorgt buurtbus 591 de buurtbusverbinding tussen Tubbergen en Bruinehaar, via Langeveen en Geesteren. In Geesteren kan bij de halte Knoefbakker overgestapt worden op de streekbus. ”Wij willen onze inwoners zo goed mogelijk openbaar vervoer bieden”, zegt wethouder Erik Volmerink. “Door de nieuwe busverbinding wordt de reistijd naar Hardenberg een stuk korter. Een uitkomst voor studenten en scholieren en ouderen die naar het ziekenhuis willen. Maar het biedt ook kansen om een dagje te gaan shoppen in Hardenberg en natuurlijk andersom, dat inwoners van Hardenberg komen shoppen in Tubbergen of een evenement hier bezoeken.”

Vervoerder Keolis is blij met de bijdrage van de gemeente Tubbergen. Net als de gemeente heeft Keolis als speerpunt om de vraag en het aanbod van openbaar vervoer in streekgebieden beter op elkaar te laten aansluiten. “Kleine, alternatieve vormen van mobiliteit zoals de buurtbus geven een goede invulling van mobiliteit in Twente, zodat het ov beter aansluit op de vraag en aantallen reizigers”, aldus commercieel manager Robert Oude Elberink.

Wat verandert er per 16 december?
Per 16 december komt er ieder uur een rechtstreekse verbinding tot stand, omdat de lijnen in Bruinehaar bij de protestantse kerk op elkaar aansluiten. Vanuit Tubbergen stappen reizigers in Bruinehaar over op lijn 598, om de reis richting Hardenberg te vervolgen. Daarnaast gaan beide buslijnen ook op donderdagavond en op zaterdag rijden. Dat maakt het voor reizigers mogelijk om bijvoorbeeld een koopavond te bezoeken.

Op de buurtbuslijn 591 vanuit Tubbergen vervallen de haltes in Manderveen. De reden is het geringe aantal reizigers dat vanaf deze haltes gebruik maakte van de bus. Lijn 598 rijdt voortaan niet meer vanuit Bruchterveld, maar vanuit Bruinehaar via Bruchterveld naar Hardenberg en vice versa.

Per 25 november wordt de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer in Twente bekend gemaakt. De dienstregeling van de buurtbus is vanaf 15 november te vinden op www.twents.nl/buurtbus/dienstregeling en vanaf 25 november op www.twents.nl.

Chauffeurs gezocht
Heeft u één keer per week een paar uur vrij en wilt u ook een zinvolle bijdrage leveren aan de leefbaarheid van uw eigen woonomgeving? Denk er dan eens aan om chauffeur te worden op de buurtbus tussen Tubbergen en Bruinehaar. Kijk op www.twents.nl/buurtbus voor meer informatie.