Phion vanaf nu nieuwe naam orkest

NA FUSIE VAN 2019. Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten fuseerden op 1 september 2019 fuseerden. Op 4 oktober van dat jaar lanceerden zij tijdens hun eerste gezamenlijke concert, de nieuwe naam Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

De orkesten kozen er destijds voor de naam niet meteen te hanteren, maar de tijd te nemen deze bij medewerkers, publiek en stakeholders te laten landen. Met het aflopen van het culturele seizoen 2019-2020 is het moment voor de definitieve naamswijziging nu aangebroken.   Graag had het orkest de naam medio april feestelijk gelanceerd met het uitkomen van de brochure voor seizoen 2020-2021.

Dat was door de coronamaatregelen niet mogelijk. Desondanks gaat de organisatie vanaf dit moment over tot het voeren van de nieuwe naam. Zo kan Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel als één orkest beginnen aan de voorbereidingen voor het volgende seizoen. Op de nieuwe website www.phion.nl staat het programma zoals het orkest dat oorspronkelijk gepland had.

Algemeen directeur Jacco Post laat weten dat er op dit moment echter hard gewerkt wordt aan een aangepast programma, dat uitvoerbaar is in de huidige tijd. Op deze manier gaat Phion er vanuit, ondanks de beperkingen, toch voor zoveel mogelijk mensen van betekenis te kunnen zijn met (live) symfonische muziek.

Over Phion
Het is de missie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel om voor zoveel mogelijk mensen van betekenis te zijn met live symfonische muziek. Het brengt muziek dichtbij en zoekt het publiek op, binnen en buiten de concertzaal. Het wil vernieuwen en verrassen. Phion biedt een grote variëteit in muziek en presentatie. Zo valt er voor iedereen iets te ontdekken.

De naam Phion is afgeleid van philharmonie en ontdekken. Ook Philharmonie, of philharmonisch orkest van Oost-Nederland is echter passend. Er is voor gekozen om dit niet expliciet te verbinden aan naam en visuele identiteit. Dit maakt het voor publiek en orkest mogelijk om er (ook) eigen betekenis aan te geven.

De toevoeging ‘Orkest van Gelderland & Overijssel’ geeft aan wat Phion is en voor wie. Het geeft het publiek een gevoel van nabijheid en toegankelijkheid. Tevens is dit een link met het verleden van het orkest en creëert het herkenbaarheid voor toekomstig nieuw publiek.

Foto © René Knoop