Opwaardering schuilkelder 1943

Natuurmonumenten en de gemeente Losser willen meedenken over een opwaardering van de schuilplek op landgoed De Snippert. Stichting Historische Kring Losser wil de schuilkelder herstellen zoals hij eruitzag in 1943.

In de oorlog bleven geallieerde piloten en verzetsstrijders er volledig uit het zicht van de Duitsers. Nu is de schuilplek op De Snippert tegenover de LosserHof niet meer dan een kuil, vindt Stichting Historische Kring Losser. De stichting redeneert dat deze plek met een kleine inspanning een toeristische attractie kan worden.

Zo’n twee jaar geleden maakte Natuurmonumenten, eigenaar van het landgoed, de plek vrij van begroeiing en werd een wandelpaadje aangelegd dat naar het ‘hol’ leidt. ,,We hebben de schuilplek zichtbaarder gemaakt en Historische Kring Losser toegezegd dat we zorgen dat hij niet verder aftakelt”, zegt boswachter Frank Winkelhorst.

Dat laatste dreigt nu wel, meent Andries Kuperus van de historische kring. Hij vreest dat de kuil, als er niets wordt gedaan, zomaar zou kunnen verdwijnen. Daarom ijvert hij voor een opwaardering van de plek en een reconstructie van de schuilkelder, zoals hij was in 1943. Natuurmonumenten wil daarover meedenken.

Winkelhorst: ,,We kunnen onderzoeken of dat kan, onder voorbehoud dat de natuur er niet door wordt verstoord. Budget voor de aanleg van een schuilkelder hebben we niet. Maar we hebben zeker oog voor de historische waarde van deze plek.” Ook de gemeente Losser ziet kansen. Wethouder Harry Nijhuis: ,,Het lijkt me een mooi plan. Ik ga hierover graag aan tafel met de historische kring en Natuurmonumenten.”

Tekst en foto: Tubantia, 14 mei 2021