Oproep aan inwoners Goor: vlag uit op 8 april

VRIJ. De Bevrijding kunnen we niet vieren op de manier zoals iedereen had gehoopt. Maar we kunnen wel iets doen. Laten we op de dag dat Goor werd bevrijd de Nederlandse vlag uitsteken!

Op 8 april 1945 werd Goor bevrijd. Een bataljon van het Poolse leger stak het Twenthekanaal over en reed de stad binnen. De Duitse bezetter werd verdreven en Goor was vrij. Een stad en zijn inwoners, getekend door geweld, onderdrukking en bezetting – weer vrij! 8 april is dat 75 jaar geleden.

Alle geplande festiviteiten om 75 jaar vrijheid te vieren moesten worden afgelast. We kunnen niet samen komen, maar er is een manier om het samen te vieren. Het Comité 75 Jaar Vrijheid sluit zich van harte aan bij een provinciaal initiatief en roept hierbij de inwoners van Goor op woensdag 8 april de Nederlandse vlag uit te steken. Van zonsopkomst tot zonsondergang.

Tijdens een uitzending van Hofstreek FM op 28 maart heeft burgemeester Ellen Nauta – van Moorsel aangegeven dit initiatief niet alleen van harte te ondersteunen, maar ook zal ze de andere kernen van Hof van Twente oproepen het idee over te nemen. Ze sprak: ,,Vlag extra! De mensen die anders niet vlaggen zouden dat nu ook moeten doen. We hebben deze verbinding met elkaar juist nu zo hard nodig. Ik roep iedereen op: doe mee!”

Op 1 april Diepenheim en Hengevelde, op 4 april Delden, op 8 april Markelo en Goor. (Bentelo bestond in de oorlogsjaren nog niet).