Oldenzaalsestraat weer in gebruik

IN ENSCHEDE. Ook al moeten mensen vooral binnen blijven in deze tijd, de Oldenzaalsestraat gaat weer open op vrijdag 3 april. De gemeente Enschede heeft samen met hoofdaannemer NTP en vele andere aannemers en betrokken partijen ruim een jaar gewerkt aan de immense waterberging en volledige herinrichting van de Oldenzaalsestraat.

Wethouder Jurgen van Houdt is trots en dankbaar: “Wat was dit een groots project. Een project met veel impact voor omwonenden, ondernemers en het doorgaande verkeer. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor het geduld en betrokkenheid. Jammer dat we vanwege de coronamaatregelen zoveel mogelijk binnen moeten blijven, maar fantastisch dat de weg weer open is.”

De hevige regenbuien die de Oldenzaalsestraat en haar omgeving regelmatig onder water zetten, waren aanleiding voor dit project. Met een gigantische waterberging en wadi’s langs de weg kan de Oldenzaalsestraat nu maar liefst 7 miljoen liter regenwater bergen. Dit maakt de kans op wateroverlast vele malen kleiner.

Groener, droger en mooier
Behalve het aanpakken van wateroverlast zijn er verschillende andere doelen gerealiseerd. De straat onderging een complete metamorfose. Een frisse inrichting met brede stoepen, verbeterde kwaliteit van fietspaden, toonaangevende stadsinritten en het terugbrengen van verkeersruimte voor de aanleg van kleurrijke groenstroken maken het gebied direct naast de binnenstad vele malen aantrekkelijker. Verschillende groenstroken met lage en hoge beplanting en bomen dragen bij aan de biodiversiteit en het verminderen van hitte op zinderende zomerse dagen. Ook is ondergronds ruimte gemaakt voor de aanleg van Warmtebaan Enschede.

Van Houdt: “Door al het werk te combineren is de straat niet alleen beter bestand tegen het klimaat, maar we versterken ook de biodiversiteit en gaan klimaatverandering tegen door het gebruik van duurzame warmte in plaats van aardgas. Al deze maatregelen maken dit gebied groener, droger en mooier!”

Puntjes op de i

De weg is vanaf vrijdag 3 april om 17.00 uur weer open voor het doorgaande verkeer. De komende weken wordt het project verder afgerond. Er komen nog planten in de wadi’s en de rode coating voor de fietspaden wordt nog aangebracht.

Foto © Hessel Bosch