Nieuwe panelen langs fietsknooppuntennetwerk Twente

De ruim zeshonderd panelen bij de Twentse fietsknooppunten worden de komende jaren vervangen. Ze worden voorzien van verrassende, spannende, grappige en interessante historische verhalen. Zo komen fietsers te weten welke baanbrekende gebeurtenis, bijzondere activiteit of huiveringwekkende moord daar heeft plaatsgevonden. Het project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit de (Europese) LEADER-subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling.

Samen met Routenetwerken Twente, Twentse historische verenigingen en de Stichting Stad en Regio gaat regiohistoricus Marco Krijnsen van het Twentehoes de verhalen voor de panelen schrijven. Daarvoor doet hij onder andere archief- en veldonderzoek. Zo krijgt hij de mooiste verhalen boven tafel. De verhalen komen op de panelen in drie talen: in het Nederlands, Twents en Duits.

Ruim tien miljoen fietsers passeren jaarlijks de knooppunten in het Twentse routenetwerk. Dat zijn voor een groot deel mensen uit de regio zelf. Door de vernieuwde panelen leren zij welke historische verhalen achter de locatie schuilgaat.

In totaal telt Twente 607 fietsknooppunten met bijbehorende panelen. In de komende jaren worden alle folies op de panelen vervangen. In 2021 en 2022 kan met de LEADER-subsidie bijna de helft van de panelen worden voorzien van verhalen, te beginnen met 62 panelen in het gebied De Groene Poort in Zuidwest-Twente, gevolgd door de panelen in Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Voor de overige ruim 300 panelen wordt nog financiering gezocht.