Nieuw overdekt zwembad in Vriezenveen

OP SPORTPARK HET MIDDEN. De gemeenteraad van Twenterand heeft dinsdag besloten dat er een nieuw overdekt zwembad komt op sportpark Het Midden in Vriezenveen.

Wethouder Mark Paters (foto) is vooral blij voor de inwoners van Twenterand. “Het is een goed en verantwoord besluit van de gemeenteraad en dat er een mooi, nieuw zwembad komt waar de hele gemeente gebruik van kan maken.”

De voorbereidingen op de aanbesteding voor de bouw gaan nu beginnen. De aanbesteding start waarschijnlijk dit najaar. Het nieuwe overdekt zwembad heeft drie baden: een zesbaans 25 meter sportbad, een doelgroepenbad en een peuterbad. Samen met zwemvereniging VZ&PC en gebruikers van zwembad De Stamper is het programma van eisen van 5 december 2017 geactualiseerd. Het nieuwe zwembad voldoet dan ook aan de eisen voor zwemlessen, doelgroepen, banenzwemmen, schoolzwemmen en verenigingsactiviteiten.

Leefbare gemeente
De keuze voor de locatie heeft als belangrijk voordeel dat de ambitie van het college van een multifunctionele sportaccommodatie overeind blijft. Op dit moment is dat echter een brug te ver: “Het besluit is verantwoord omdat de inwoner van Twenterand er niet extra voor gaat betalen. De plek van het nieuwe zwembad houdt in dat op termijn zo’n multifunctionele sportaccommodatie nog steeds mogelijk is, maar het belangrijkste nu is dat het zwembad er komt”, aldus Paters, “want dat geeft een impuls aan de leefbaarheid.”

Financieel zwaar
Het is een voortdurende en zorgvuldige afweging die het college van burgemeester en wethouders moet maken: hoe houd je de gemeente leefbaar en betaalbaar. Veel gemeenten hebben het financieel zwaar, net als Twenterand. Een signaal dat langzaam maar zeker ook in Den Haag doorsijpelt. Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand heeft daar deze week via een indringende oproep nog een stevig signaal over afgegeven aan de leden van de Tweede Kamer. “Wij willen Twenterand leefbaar houden voor alle inwoners. Wij hebben taken overgedragen gekregen vanuit het Rijk, maar daar moet ook echt geld bij vanuit Den Haag!”

Een voorbeeld van het dichtdraaien van de geldkraan is dat meerdere gemeenten in 2015 geconfronteerd zijn met een zogenaamde opschalingskorting. “Het doel was dat veel gemeenten zouden fuseren, maar daar was geen enkel draagvlak voor. Die plannen waren dus snel van de baan, maar de gemeenten hebben nu nog steeds last van die opschalingskorting en krijgen dus minder geld uit het Gemeentefonds. Meer taken erbij en enkele miljoenen minder voor ons als gemeente. Het wordt tijd dat ook Den Haag de pijn gaat voelen die gemeenten al jarenlang voelen!”