Nieuw landgoedcentrum op Herinckhave Fleringen

DE BRANDSCHÖP. Burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen en gedeputeerde Roy de Witte hebben het nieuwe landgoedcentrum De Brandschöp op landgoed Havezate Herinckhave in Fleringen geopend.

In een meer dan honderd jaar oude schuur kunnen vanaf nu groepen belangstellenden meer horen en lezen over het landgoed, dat al uit de Middeleeuwen stamt.

“De schuur is een prachtig onderdeel van ons cultureel erfgoed”, aldus Haverkamp. “Het heeft een historisch karakter en is door haar vorm en door het kleurgebruik een typerend element op het landgoed. We vinden het belangrijk dat dit niet verloren gaat. Daarom hebben we als college toestemming gegeven voor de verbouwing tot landgoedcentrum.”

De Witte vult aan: “Dankzij de subsidie van de provincie en inzet van velen zorgt de nieuwe functie als landgoedcentrum niet alleen voor behoud en ontwikkeling van het landgoed, maar verrijkt het ook de mogelijkheden voor recreatie, toerisme en ontmoeting. Ik vind het mooi om als Tubbergenaar en kersverse gedeputeerde van de provincie Overijssel bij de opening van De Brandschöp te zijn.”

Opslag van brandstof
Mede-eigenaar en bewoner van het landgoed Lothar von Bönninghausen is blij met het nieuwe landgoedcentrum: “Vroeger werd de schuur gebruikt om brandstof op te slaan, eerst turf en hout en later kolen. De schuur, overigens de opvolger van een schuur die er daarvoor stond, werd daarom  De Brandschöp genoemd. Die naam blijft behouden nu de schuur een andere bestemming heeft.” In het huidige landgoedcentrum – een koud en tochtig oud zaaltje volgens Van Bönninghausen – meldden zich twintig tot dertig groepen per jaar. “De Brandschöp is een enorme verbetering, alleen al qua comfort, maar ook qua uiterlijk.”

Het nieuwe Landgoedcentrum is een niet te missen element voor de ruim 8000 bezoekers die Herinckhave jaarlijks weten te vinden, dankzij de ligging direct naast de brug naar de ingang van de Havezate.

De ‘Hof te Vlederinghe’ wordt voor het eerst beschreven in 1337. Herinckhave groeide in de volgende generaties uit tot een welvarend en groot landgoed, bestaande uit ruim 600 hectare landerijen, heide, bossen en 35 boerenhofsteden. Tegenwoordig beslaat het landgoed zo’n 60 hectare. “Het is al ruim 250 jaar in het bezit van de familie”, vertelt Von Bönninghausen. “Hoe het is om hier te wonen? In de winter koud en tochtig, maar in de rest van de seizoenen is het prachtig.”