‘Nergens meer kracht dan in kleine kernen’

OVERIJSSELS LIJSTTREKKERSDEBAT. “Als er maar genoeg woningen gebouwd worden, dan worden alle problemen opgelost, dat was vanavond wel zo’n beetje de rode draad”, vatte Jan ten Kate het eerste provinciale lijsttrekkersdebat samen. Het debat was het slotstuk van de nieuwjaarsbijeenkomst van de Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen (OVKK) die donderdagavond werd gehouden in De Spil in Nieuwleusen. Tijdens die bijeenkomst werd ook de naam van de vereniging veranderd in Overijsselse Vereniging voor Krachtige Kernen.

Het belang van woningbouw kwam ook tijdens de groepsgesprekken tussen inwoners van kleine kernen en gemeenten, die eerder op de dag werden gehouden, steeds naar voren. Maar het belangrijkste zit volgens OVKK-voorzitter Roy de Witte in de mensen zelf. “Als het gaat om leefbaarheid in kernen, dan gaat het vooral om de kracht van de mensen. Als jong en oud in goede harmonie samenwerken, initiatieven ontplooien en die daadkrachtig uitvoeren, dan kun je met elkaar enorm veel bereiken”, zegt hij. “Samen voorzieningen behouden schept een band en is goed voor de leefbaarheid. Daarom is het inderdaad heel belangrijk dat jong en oud kunnen blijven wonen in hun kern.”

OVKK 2.0 gelanceerd
De OVKK biedt niet alleen informatie over trends en ontwikkelingen die belangrijk zijn voor kleine kernen, maar staat ook met raad en daad klaar bij de uitvoering van plannen of ideeën. Voor veel dorpen is dat kleine beetje steun in de rug soms net genoeg om te kunnen starten met een initiatief. “Vanavond hebben we de OVKK 2.0 gelanceerd”, zegt De Witte. “Kleine kernen klinkt alsof we het over Calimero hebben, maar nergens zit meer kracht dan in de kleine kernen. Daarom spreken we vanaf vandaag over krachtige kernen. We hebben niet alleen onze naam veranderd, maar ook onze werkwijze. We willen zoveel mogelijk kennis en ervaring delen. De minimarkt die we hier vanmiddag gehouden hebben, is daarvan een goed voorbeeld. Onze standhouders waren een mix van ervaringsdeskundigen uit de dorpen, stichtingen, fondsen en belangenbehartigers. De leden van de OVKK kregen een voucher waarmee ze een aantal uren gratis advies konden kopen. Daar zijn een aantal mooie deals uit voortgekomen.”

Het bestuur en de vrijwilligers van de OVKK kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. “De kracht zit ècht in de mensen. Veel verbindingen gelegd en belangrijke thema’s besproken met mensen uit de kernen, gemeenten en de lijsttrekkers van de politieke partijen van Overijssel. En nu aan de slag!”

Meer weten? Ga naar www.ovkk.nl