Na dood te zijn geweest, schrijven over ‘De zin van het leven’

ANDRÉ KERVER ONTMOET. Op zaterdag 19 oktober om 16.00 uur treedt schrijver en journalist Fokke Obbema (foto) op tijdens de voorstelling ‘André Kerver ontmoet’ in Theater Concordia aan de Oude Markt 15 in Enschede. Tijdens deze eerste voorstelling van Borboleta Music van dit seizoen wordt nagedacht en gesproken over ‘De zin van het leven’. Naar de gelijknamige interviewreeks in de Volkskrant en het boek dat eind september uitkwam.

Obbema begon zijn interviewserie nadat hij dood was geweest. Heel even. Een hartstilstand. De meesten die een hartstilstand krijgen overleven het niet. Degene die blijven leven houden vaak blijvende fysieke schade. Maar niet Fokke Obbema. Hij ontwaakte in het ziekenhuis na 36 uur coma en pakte redelijk snel zijn leven weer op. Maar hij had de dood in de ogen gekeken, en wist niet goed hoe nu verder te gaan. Om weer grip te krijgen schreef hij een artikel over wat hem was overkomen. Met als resultaat meer dan 1000 reacties. Niet alleen van lotgenoten of hun nabestaanden, maar ook van andersoortige patiënten en van hulpverleners, zoals verpleegkundigen, ambulancemensen en cardiologen. Daarna begon hij met zijn wekelijkse interviewreeks ‘De zin van het leven’ in de Volkskrant.

Het boek ‘De zin van het leven’ is nog maar net uit en nu al een bestseller. De vijfde druk is in de maak. Zijn indrukwekkende verhaal raakt velen. Net als de verhalen en ervaringen van vele anderen uit het boek. André Kerver heeft op zijn beurt ook veel meegemaakt. Ook hij moest zich herbezinnen op het leven toen hij enkele jaren geleden bijna blind werd nadat hij getroffen werd door een ernstige oogziekte. En ook hij moest nadenken over een nieuwe invulling van zijn leven. En werd gedwongen na te denken over de zin van het leven.

Als extra gast is deze middag Susanne Niesporek aanwezig. Tweede violist bij het Concertgebouworkest en voormalig concertmeester bij het Orkest van het Oosten. Een oud-collega van Kerver dus. Niesporek speelt deze middag niet alleen mee, ook haar verhaal wordt verteld. Zij is door Obbema geïnterviewd en haar verhaal staat in het boek ‘De zin van het leven’. Ze is niet alleen musicus, maar ook stervensbegeleider. En dat is ze niet zomaar geworden.

Wilt u ook nadenken over de zin van het leven? En geïnspireerd worden tijdens een literaire, journalistieke en muzikale middag? Kom dan naar ‘André Kerver ontmoet’ op zaterdag 19 oktober met Borboleta Music. Kaarten à € 15 verkrijgbaar via www.concordia.nl of aan de kassa van het theater. Na afloop kan er gedineerd worden bij SamSam. Koop daarvoor een diner-arrangement bij het boeken van uw theaterkaarten. Na afloop van de voorstelling is het boek ‘De zin van het leven’ te koop en signeert Fokke Obbema. (foto’s ©Jitske Schols.)