Mozaïekbank in Goor in teken van 100 jaar algemeen kiesrecht

Blijvend gedenkteken bij gemeentehuis

ONTWERPWEDSTRIJD. Op dinsdagavond 15 september is de onthulling van een mozaïekbank die in het teken staat van het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht. De bank is gemaakt naar aanleiding van een motie van GroenLinks die unaniem door de gemeenteraad is aangenomen.

Het ontwerp van de bank is tot stand gekomen met behulp van een ontwerpwedstrijd. Het ontwerp moest verwijzen naar 100 jaar algemeen kiesrecht. Het winnende ontwerp kwam van het Goorse smartlappenkoor Dit u s Gor i s.
Het mozaïek werk is verricht door vele vrijwilligers onder leiding van Stadslandbouw Hof van Twente.

Motie
Op 18 december 2018 is door de gemeenteraad de motie ‘vieren en eren 100 jaar kiesrecht’ aangenomen . In deze motie is het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een blijvend herinneringsteken bij het gemeentehuis te plaatsen ter ere van 100 jaar algemeen kiesrecht. Het college koos voor een mozaïekbank die net als de andere mozaïekbanken bij het gemeentehuis door vrijwilligers is gemozaiekt.

Prijsvraag en uitvoering
Voor het ontwerp is een prijsvraag uitgeschreven. Mensen konden hun ideeën inleveren. E en vakkundige jury koos voor het ontwerp dat is ingediend door smartlappenkoor Dit us Gor i s. Het smartlappenkoor heeft ook meegeholpen met het mozaïeken net als vrijwilligers van Stadslandbouw. De bank is gemaakt in het pand van Kringloop Outlet H of van Twente die hiervoor ruimte beschikbaar stelde. Eén en ander werd begeleid door Ina van de Riet van de stichting Stadslandbouw Hof van Twente.

100 jaar kiesrecht
In 2019 vierde Nederland honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. Tot 1917 mochten alleen bemiddelde en goed opgeleide mannen stemmen. In 1917 kregen alle mannen vanaf 25 jaar kiesrecht. In 1919 volgde een nog grotere uitbreiding van het aantal kiezers: toen kregen vrouwen ook kiesrecht . GroenLinks geeft in de motie aan dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 37,5% van de kiesgerechtigden niet heeft gestemd. Daarmee is blijvende aandacht voor het kiesrecht zinvol.