Meer drukte op provinciale wegen

NU OOK IN HET WEEKEND. Het wordt drukker op de provinciale wegen in Overijssel. In 2018 nam de hoeveelheid verkeer op provinciale wegen met 2,0 % toe ten opzichte van het jaar ervoor. Het vrachtverkeer groeide met 4,4%. In totaal werd er ruim 1,7 miljard kilometer afgelegd op de provinciale wegen in Overijssel.

Ondanks dat de fiets veel gebruikt wordt in Overijssel, is de auto nog steeds het favoriete vervoermiddel. Wij kiezen de auto voor bijna de helft van onze verplaatsingen.

Vanaf 2015 zien we dat het jaarlijks weer flink drukker wordt op de provinciale wegen. In 2018 nam het verkeer op provinciale wegen toe met 2%. De hoeveelheid verkeer in het weekend bleef flink achter bij die op werkdagen. In 2018 was er voor het eerst ook op weekenddagen een groei van 2% van het verkeer te zien, net zo groot als de groei op werkdagen.

Meeste vrachtverkeer naar Hengelo
Het meeste vrachtverkeer rijdt op de N739, de invalsweg vanaf de A35 naar Hengelo. Hier rijden in 2018 gemiddeld 4.200 vrachtwagens per dag. Op de N749 tussen Wierden en Vriezenveen rijdt het minste vrachtverkeer: 160 per dag.

Provinciale routes met relatief veel vrachtverkeer zijn de N347 van Goor via A1 naar Rijssen, de N34 tussen Ommen en Coevorden, de N48/N348 van Raalte richting Hoogeveen, de N331 bij Hasselt en de N332 tussen Heeten via Holten naar de A1. Op deze wegen is minimaal één op de vijf voertuigen een vrachtauto.

De verkeersintensiteit (de hoeveelheid verkeer per etmaal op een weg) op provinciale wegen is gemiddeld met 2% toegenomen. Op veel provinciale wegen is het drukker geworden, maar de cijfers verschillen wel per weg.

Op de provinciale weg N739 tussen Haaksbergen via Beckum tot de aansluiting A35 bij Hengelo is het minder druk geworden. Door de aanleg van de Rijksweg N18 kan het doorgaande verkeer nu via de Rijksweg richting de A35 en Enschede/Hengelo. Hierdoor rijdt nu op de provinciale weg van Haaksbergen naar Hengelo 10% tot 15% minder verkeer dan voorheen. Dit is positief voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid van de provinciale route die door de bebouwde kom van Beckum loopt.

Drukste en rustigste weg in Twente
Het drukste stuk provinciale weg ligt al jaren bij Hengelo. Dit is de provinciale weg N739 vanaf de autosnelweg A35 de stad Hengelo in. Hier rijden dagelijks bijna 30.000 motorvoertuigen. De verkeersintensiteit is hier het afgelopen jaar ongewijzigd gebleven.

Ook de provinciale weg N342 rondweg Oldenzaal en de N743 van Borne naar Hengelo zijn drukke wegen waar dagelijks meer dan 25.000 motorvoertuigen rijden.

De weg met het minste verkeer is de N824 van Diepenheim richting Neede (Gelderland). Deze weg is in 2018 met 2.100 motorvoertuigen per dag 10% rustiger geworden dan het jaar daarvoor.
(Bron: Provincie Overijssel)

Lees de uitgebreide rapportage