Luisteren naar jong talent

Gratis concerten Prinses Christina Concours

KLASSIEKE MUZIEKWEDSTRIJD. Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Dat kan op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart in Enschede. De hele dag door tonen de bevlogen jonge deelnemers van het Prinses Christina Concours hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes in Artez conservatorium. Deelnemers zijn tussen de 13 en 21 jaar en veelal afkomstig uit Overijssel en Gelderland. Zij bespelen instrumenten als piano, accordeon, gitaar, contrabas, viool, trombone en dwarsfluit. De optredens zijn gratis toegankelijk en publiek kan tussendoor gewoon in en uit lopen.   

Iedereen tussen de 12 en 21 jaar die een muziekstuk aardig onder de knie heeft, kan meedoen aan de klassieke muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours. De muzikanten geven elk een optreden van ongeveer tien minuten, dat wordt beoordeeld door een professionele jury. Na afloop ontvangt iedereen een persoonlijk advies. De winnaars van de selectierondes op vrijdag en zaterdag treden ook op tijdens de regionale finale zondag 8 maart in Muziekcentrum Enschede. Nieuwsgierig naar welk muziektalent de regio kent? Kom luisteren!

Veel zin in het concours
Het deelnemersveld is gevarieerd. Jong en wat ouder, jongeren die al jarenlang muziek maken en beginners, blaas-, strijk- en toetsinstrumenten en zangers: het belooft een veelzijdig programma te worden. “Ik heb er echt heel veel zin in!,” zegt Rosa Ligtermoet meerdere malen tijdens het interview. De zangeres is 18 jaar en komt uit Ermelo. “Ik ga op het concours vier heel verschillende stukken zingen. Ik open met A simple song uit de Mass van Bernstein. Een wat moderner stuk met onverwachte ritmes en akkoorden. Verfrissend om mee te beginnen. Dan volgt Les berceaux van Fauré, want ik ben dol op Franse muziek. Dit lied gaat over moeders en kinderen die op de kade staan om hun mannen, vissers die in bootjes wegvaren, uit te zwaaien. In de pianobegeleiding hoor je de golfbeweging. Triest maar heel mooi. Als derde zing ik de virtuoze aria Laetari, iocari uit de vroege opera Apollo et Hyacinthus van Mozart. Tot slot heb ik iets van Brahms gekozen. Vergebliches Ständchen is een komisch rollenspel tussen een jongen en een meisje. Een mooie afsluiter! Het concours is een soort mijlpaal waar je lang naartoe werkt. Ik ben al sinds begin december bezig dus ik begin er nu wel zin in te krijgen.”

Concours is een verrijking
“Muziek kan zo mooi zijn”, antwoordt de zestienjarige Dagmawit Vollema uit Zutphen op de vraag wat er leuk is aan haar hobby. “Als je mij ziet, zou je mij niet meteen koppelen aan klassieke muziek. Je moet het ook wel leren luisteren. Maar als dat lukt dan is het wel echt super mooi! Ik doe – nu voor de derde keer – mee aan het Prinses Christina Concours omdat ik het zo leuk vind. Dit concours biedt iedereen de kans muziek te laten klinken. Het is laagdrempelig en deelnemers hebben veel vrijheid in wat ze spelen. Ik luister altijd naar de anderen, want dan hoor ik instrumenten die ik niet vaak tegenkom en waarvan ik totaal geen verstand heb. Dat is echt een verrijking.”

Judith Capelle, een van de deelneemsters uit de regio

Nieuwe liefde
Judith Capelle, zeventien jaar en afkomstig uit Hengelo, doet mee op contrabas. “Contrabas is mijn nieuwe liefde. Eerst speelde ik saxofoon, maar vier jaar geleden ben ik overgestapt. In Twente ben ik een van de weinige jonge contrabassisten. Daardoor kon ik vrijwel meteen in allerlei orkesten gaan spelen en dat was een enorme stimulans om veel te oefenen. Mijn grote voorbeeld is de jonge, Weense contrabassist Dominik Wagner. Ik ontdekte hem toen ik op Youtube zocht naar jonge bassisten met een hoog niveau om naar op te kijken en Dominik heeft veel filmpjes. Op de terugweg in de bus van een zomertournee met het Britten Jeugd Strijkorkest zei ik voor de grap tegen de dirigent: ‘Kunnen we niet een keer met hem als solist spelen?‘ De eerste repetitie na de vakantie hoorden we: we krijgen een nieuwe solist! Nu hebben we een aantal concerten met Dominik gegeven en samen een cd opgenomen. Hij blijkt super aardig te zijn!”

Spanning op het podium
Trompettist Nino Reijerkerk (19 jaar) komt uit Rotterdam maar studeert sinds september aan Artez in Zwolle. Hij doet voor de tweede keer mee aan het Prinses Christina Concours. “Meedoen vorig jaar was erg leuk. Er zijn allemaal jongeren die hetzelfde willen als ik en ik leerde nieuwe mensen kennen. De belangrijkste feedback van de jury was hoe ik met mentale spanning om kan gaan op het podium. Hoe reageer je op onverwachtse gebeurtenissen, wat doe je als er iets fout gaat. Aan die tips heb ik zeker iets voor het optreden van dit jaar! Nu ik weet wat me te wachten staat, kan ik anticiperen op wat vorig jaar verkeerd ging. Dus ik hoop de vorige editie te overtreffen!

Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor talentontwikkeling in muziek en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere een klassiek concours waar landelijk zo’n vierhonderd deelnemers aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel, ontmoeten bevlogen medemuzikanten en maken kans op mooie prijzen. De winnaars gaan door naar de Nationale Halve Finale en misschien wel de Nationale Finale op 18 april in Den Haag.  

Regionale selectierondes
vrijdag 6 maart –  18.00 uur tot 22.00 uur
zaterdag 7 maart –  9.30 uur tot 20.30 uur
Artez conservatorium, Enschede
Gratis toegankelijk

Regionale finale
zondag 8 maart – 14.00 tot 17.00 uur
Muziekcentrum Enschede
toegang € 12,50 (regulier) en € 8,50 (t/m 26 jaar of CJP)
kaartverkoop via https://www.wilminktheater.nl/programma/!/13312/prinses-christina-concours/finale-prinses-christina-klassiek-concours-oost/