Lintje voor vertrekkende voorzitter NEO

LID ORDE VAN OANJE NASSAU. Harrie Besselink (68) werd maandagavond bij zijn afscheid als voorzitter van het honderdjarige RKSV NEO verrast met een koninklijke onderscheiding.

Waarnemend burgemeester Gerard van den Hengelo speldde hem na afloop van de algemene ledenvergadering van de kersverse tweedeklasser de versierselen op, behorend bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit niet alleen voor zijn al vijftig jaar getoonde tomeloze inzet voor de club, waarvoor volgens de burgervader ‘zwart-wit bloed door zijn aderen’ stroomt, maar ook voor zijn vele verdiensten op andere sociaal-maatschappelijke terreinen. Zo is Besselink onder meer actief voor de stichting Borne voor Bornenaren en de lokale stichting AED.

Aan wieg minivoetbal
Besselink maakte landelijk furore als medeoprichter van de afdeling bij NEO in 1969. Samen met Jeanette Arendsen en Sylvia Hoekstra stond hij aan de wieg van voetbalactiviteiten voor de jeugd tussen de 6 en 9 jaar. NEO was er een van de eerste verenigingen in Nederland mee. Zijn initiatief kreeg landelijk navolging met de introductie van het pupillenvoetbal voor de E- en F-jeugd.

In 1977 startte Harrie Besselink, oud-doelman van het eerste elftal, zijn eigen fysiotherapiepraktijk Het Dijkhuis en werd hij hoofd van de medische staf bij NEO. Sinds 2013 is hij voorzitter van RKSV NEO en in zijn ambtsperiode slaagde hij erin de club vanuit een forse crisis omhoog te stuwen. Onder zijn bezielende leiding slaagde hij erin de goede sfeer terug te brengen binnen de club. Ook heeft hij zijn naam verbonden aan de Jeugdraad en maakte hij het mogelijk dat bewoners van het asielzoekerscentrum kunnen sporten. Tijdens het bewind van Besselink promoveerde de hoofdmacht van NEO vanuit de vierde naar de tweede klasse.

Als een klok
Harrie Besselink was bij NEO hét boegbeeld van de club, maar wenst de eer ook op anderen te laten afstralen. “Binnen het bestuur hebben we altijd met ons vieren beslissingen unaniem genomen, anders gingen ze niet door. Ik maak altijd graag de vergelijking met een klok. Misschien ben ik symbolisch de wijzers, maar als het mechanisme niet werkt, staat die stil.”

Binnen het bestuur verwierf Besselink in ruim zes jaar de bijnaam ‘Harrie Dubbelcheck’. Zelf daarover: “Als voorzitter voelde ik me nog verantwoordelijk als er mayonaise in de gordijnen zat.” Zijn laatste handeling als preses was het uitreiken van de onderscheiding als (enige) erelid van NEO van zijn neef Gerard Schwering, jarenlang een ongeëvenaarde duizendpoot binnen de vereniging (zie onderste onder).

Harrie Besselink, opgevolgd door Edwin Zeevalkink, zal nauw bij zijn club betrokken blijven.in diverse andere functies. “Jullie zijn nog niet van me af. NEO blijft tot in eeuwigheid mijn club.”

Foto’s © Herman Lansink Rotgerink/RKSV NEO

Harrie Besselink met rechts neef en enig erelid Gerard Schwering.