Bescheiden stijging zorgpremie Menzis

De kosten van de zorgpremie gaan in 2019 in de meeste gevallen fors omhoog. CZ, een van de vier grootse zorgverzekeraars in Nederland, maakte vrijdag bekend de prijs van het basispakket met 7,35 procent (8,55 euro) te verhogen naar € 124,80 per maand. Bij Nationale Nederlanden moet in 2019 zelfs 9 euro per maand meer worden betaald.

DSW, een van de kleinere zorgverzekeraars en onder meer gelieerd aan In Twente Zorgverzekeraars, liet al eerder weten de premie met vier procent te verhogen naar 112 euro. Opmerkelijk is de relatief lage stijging van ‘slechts’ drie euro bij Menzis, een grote speler in vooral deze regio: naar 122 euro per maand. Dat wordt toegeschreven aan het feit, dat Menzis in tegenstelling tot de meeste andere verzekeraars nog een stevige greep kan doen in de reserves. Bovendien heeft het onder de cliënten veel ouderen en chronisch zieken, waarvoor het compensatie ontvangt uit het vereveningsfonds van de overheid.

Overigens is de toename van de tarieven wel minder dan het Ministerie van VWS in september nog voorzag. Dat voorspelde twee maanden geleden nog een gemiddelde stijging van circa tien procent.

Het eigen risico blijft in 2019 onveranderd € 385.

Alle aanbieders van de zorgpakketten moeten uiterlijk maandag hun tarieven voor komend jaar bekend hebben gemaakt. De actuele stand van zaken is onder te meer te vinden op de website www.geld.nl