Kees Rijvers erelid FC Twente

SPORTIEVE GRONDLEGGER. Kees Rijvers (93) leverde tussen 1966 en 1972 fantastisch werk in Enschede en was ook van 1986 tot 1989 werkzaam in Het Diekman Stadion.

Kees Rijvers is zaterdagavond in De Grolsch Veste benoemd tot erelid van FC Twente. Kees Rijvers, die met recht gezien mag worden als de sportieve grondlegger van de club, was te gast bij de thuiswedstrijd tegen Willem II en werd aan het begin van de avond verwelkomd in het stadion door onder anderen enkele oud-spelers van FC Twente.  

Kees Rijvers kwam in 1966 van Breda naar Enschede en hij manifesteerde zich vanaf zijn komst bij de club als een bekwame opbouwtrainer. Zijn komst was een schot in de roos. Anonieme voetballers werden getransformeerd tot echte profs en de topsportcultuur deed haar intrede in het Diekman Stadion. Talentvolle jongens uit de regio kwamen tot wasdom en samen met jongens uit de Randstad vormde FC Twente een hecht collectief.

Zes jaar lang zwaaide Kees Rijvers de scepter bij FC Twente. Hij bouwde steeds weer aan een beter team, ook als spelers werden verkocht aan bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord of aan buitenlandse topclubs.

BEPALEND
Kees Rijvers mag met recht de sportieve grondlegger van FC Twente genoemd worden, zijn periode is bepalend geweest voor de toekomst van de club. FC Twente is de vierde club van Nederland. Waar zou de club hebben gestaan als de clubleiding na de valse start in het seizoen 1965/1966 andere keuzes had gemaakt dan het aantrekken van Rijvers?

Kees Rijvers heeft nog altijd veel contact met de FC Twente-spelers uit de jaren ’70. Eddy Achterberg noemt hem zelfs zijn tweede vader. Na de wedstrijd tegen Willem II was de jaarlijkse reünie gepland met ‘zijn jongens’ uit de beginjaren van FC Twente.

Van 1966 tot 1972 speelde FC Twente onder leiding van  Kees Rijvers 232 officiële wedstrijden. Tijdens deze seizoenen vormde Rijvers de club en legde hij de basis waarop verder gebouwd kon worden. Daar is FC Twente hem veel dank voor verschuldigd. In 2000 kozen de supporters van FC Twente Kees Rijvers tot trainer van de eeuw.

Foto boven: Kees Rijvers met de bloemen en Eddy Achterberg, een van de spelers uit de eind jaren 60/beginjaren 70. (Foto FC Twente)