Jan van de Wint (91) overleden

‘HELD VAN ENSCHEDE’. In Amersfoort is op Oudejaarsdag Jan van de Wint op 91-jarige leeftijd overleden.

Jan van de Wint was ooit de ‘Held van Enschede’ als doelman van Sportclub. Daarna stelde hij zijn talenten nog in dienst van Heracles en Rietvogels. In de jaren vijftig kwam de lange doelman naar Enschede. Hij speelde bij VSV in Velsen in de toenmalige eerste klasse. Dat hij keeper was, was logisch. Vader Arie was een gerenommeerd doelman geweest en had het geschopt tot het Nederlands B-elftal, iets wat zoon Jan later nog zou overtreffen, toen hij keepte in het bondselftal dat op toernee was in het Caribisch gebied en in Suriname. Ook was hij een aantal keren reservekeeper van het officiële Nederlands elftal.

Jan van de Wint

Sportclub Enschede zocht bij de start van het betaalde voetbal in 1954 een goede doelman en klopte aan bij Van de Wint. “Ik kon bij Oost-Nederland een baan krijgen als verzekeringsagent en daarnaast betaald voetbal spelen bij Sportclub. Dat deed ik, omdat je niet van het voetballen kon leven. Het was een leuk centje erbij, meer niet. Dus zat ik ’s morgens als verzekeringsman in Losser of Oldenzaal of bij de boeren op het platteland en trainde zo’n vier keer per week met de ploeg. Fahdronc en Van der Leck, de trainers, gaven me twee keer per week een speciale keeperstraining”, vertelde hij jaren geleden in De Twentsche Courant Tubantia.

Bijna kampioen van Nederland
In 1958 werd Van de Wint met Sportclub bijna kampioen van Nederland. In Nijmegen verloor de ploeg de beslissingswedstrijd tegen DOS met 1-0 in de derde verlenging. Over die wedstrijd stond in Zilver Magazine van juni vorig jaar een uitgebreide reportage. Van de Wint ging toen met zijn ploegmaten van toen Gerrit Brouwer en Joop Janssen terug naar De Goffert in Nijmegen om ter plekke herinneringen op te halen aan de legendarische beslissingswedstrijd waarin scheidsrechter Horn een zuiver doelpunt van de Enschedeërs afkeurde.

In 1959 vertrok trainer Jaap van der Leck naar DOS en de lange sluitpost van Sportclub Enschede ging mee, net als rechtsbinnen Gerrit Voges. DOS, een topclub, betaalde 60.000 gulden voor Van de Wint. Na een jaar kommer en kwel -hij werd opzij geschoven door de voorzitter die De Munck terug wilde- verkocht DOS hem voor 20.000 gulden aan Heracles. “Een fantastische tijd”, vatte Van de Wint de tijd bij de Almelose club samen, “met als hoogtepunt het kampioenschap in de eerste divisie in 1962 en de daaropvolgende periode in de eredivisie, waarin we in 1964 de eerste zeven wedstrijden ongeslagen bovenaan stonden. Heracles was een prachtige club”, zei hij in het interview. Op 38-jarige leeftijd ging Van de Wint naar Rietvogels waar hij nog een jaar of vier in het eerste keepte en daarna tot zijn vijftigste in de veteranen.

Het afscheid van Jan van de Wint vond plaats in besloten kring.

Tekst Gijs Eijsink. Foto’s © Riet Vos