Jan Mans heeft een leven voor en na de ramp

ENSCHEDE. In het zomernummer van Zilver Magazine staat een uitgebreid interview met Jan Mans, de oud-burgemeester van Enschede. Hij was burgemeester in liefst acht verschillende gemeenten en had het overal naar zijn zin. Maar eigenlijk, geeft Mans ruiterlijk toe, was hét burgemeesterschap uit zijn carrière dat in Enschede. ‘Die vuurwerkramp gebeurde al 20 jaar geleden, maar er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk. Voor Anny en mij is er een leven voor en na die ramp. Het is buiten kijf het ergste wat we in ons leven hebben meegemaakt’.
Mans werd onlangs 80 en woont in Meerssen.

Enkele quotes uit het interview:
‘Toen ze mij tipten voor Enschede, ben ik meteen in de trein gestapt en heb er heel veel rondgelopen en de regionale krant gelezen om goed beslagen ten ijs te komen.’

‘Het kon me allemaal geen donder schelen. Mijn stad lag in puin, er waren mensen in diepe rouw. Of ik zou moeten aftreden? Daar was ik echt totaal niet mee bezig.’

‘De vraag of ik moest aftreden? Ik werd boos en brieste: Mijn stad staat in brand en ik ga in de tuin zitten? Is het nou goed?
(De foto’s zijn van Moniek Wegdam)

Zilver Magazine is te koop in de meeste Twentse boekwinkels voor € 2,95