“Ik ben van plan nog heel lang actief te blijven”

Annie Schreijer-Pierik, onlangs vijfenzestig geworden, is vooral bekend als de CDA-politica die zich in Nederland en Europa inzet voor de boeren. Ze is geboren op een klein gemengd bedrijf in Markvelde en woont nu op het gemengde bedrijf van haar familie in Hengevelde.

schreijer-groot

Hoe heeft u uw vijfenzestigste verjaardag gevierd? Een groot feest op zijn Twents?
Dat was de bedoeling. Ik had de hele buurt en de familie uitgenodigd om het te vieren, maar drie dagen voor mijn verjaardag kreeg ik heel zwaar de griep en heb ik alles afgezegd. Mijn kinderen en kleinkinderen kwamen wel langs. We zaten ’s ochtends taart te eten en heel spontaan begon de ene na de andere te vertellen wat ze van mij en mijn man Jan geleerd hebben, welke dingen zij zich altijd zullen blijven herinneren. Dat was heel bijzonder. Ik ben om drie uur weer naar bed gegaan, was natuurlijk nog steeds ziek, maar wist dat ik dit nooit meer zou vergeten. Een groot feest geef ik nog wel een keer, we geven
vaker feesten, dus dat komt wel goed.’

Heeft de leeftijd van vijfenzestig jaar nog een speciale betekenis voor u?
‘Eigenlijk niet, ik voel me in ieder geval nog helemaal niet oud. Toen mijn oma vijfenzestig werd, zat ze met een knipmuts op en in zwarte kleren op haar verjaardagsfeest. Dat vonden wij toen heel oude mensen, niet meer te vergelijken met mijn generatie. Ik ben van plan om nog heel lang actief te blijven, ik kan toch niet stilzitten. In 2010, na drie periodes in de Tweede Kamer, ben ik een paar jaar gestopt met de politiek. In die tijd zijn wij van de ene kant van de boerderij naar de andere kant verhuisd, met de kinderen gebeurde van alles, kleinkinderen werden geboren, mijn dochter promoveerde. Ik paste op en kookte voor de familie, had ook nog wel wat bestuurlijke functies. Het beviel me wel, maar toen ik werd gevraagd om lijstduwer te worden op de lijst voor het Europees Parlement zei ik toch onmiddellijk ja. Het was fijn om de vrijheid thuis te voelen, maar na tien keer een rondje links van de boerderij te hebben gefietst en tien keer een rondje rechts, heb je dat ook wel gezien. Met voorkeurstemmen kwam ik in 2014 in het Europees Parlement. Mijn leeftijd is daar helemaal niet bijzonder. Er zitten veel senioren, met enorm veel kennis en bestuurlijke ervaring, en ook jonge mensen. De mix is heel goed.’

Lees de rest van het interview met Annie Schreijer-Pierik in het zomernummer van Zilver!

Foto’s: Erik Gigengack