Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen

VERLIES GEBUNDELD. Pastoraal werker en geestelijk verzorger Marinus van den Berg mocht zaterdag in een overvolle hal van de bibliotheek in Almelo het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het boek Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen.

Een bundel die moet helpen het pijnlijke verlies van een dierbare wat draaglijker te maken, met daarin columns van uitvaartbegeleidster Wies Sanders, gedichten van theatermaker en schrijver Regine Hilhorst en illustraties van Lies Koning (vanaf links op foto boven). Jet Kruger tekende voor de fraaie vormgeving.

Volgens de samenstellers is het een boekje “om bij te zuchten, te klagen, te schreeuwen of te knikken. Over zielig zeer en zinloos hoezo. Over stuk en heel graag heel, maar hoe dan? En dat alles gewoon doorgaat. Dat het toch altijd weer lente wordt. Misschien biedt het wat troost of maakt het je minder alleen.”

Vroegere buurvrouwen
Wies Sanders en Regine Hilhorst kennen elkaar als vroegere buurvrouwen aan Het Sander in Enschede al meer dan dertig jaar. De laatste jaren liepen ze elkaar naar hun zin te vaak tegen het lijf, bij uitvaartplechtigheden van wederzijdse bekenden, waar Wies begeleidde en waar Regine Hilhorst gedichten voordroeg.
 
Na de dood van buurvrouw Ans uit de straat, besloten ze dat het tijd werd ‘verlies en verdriet’ in een boekje te bundelen. Wies Sanders schreef al columns voor huis-aan-huisbladen in de regio, over haar werk als uitvaartbegeleidster en alles wat de dood met zich meebrengt. Columns waarin zij de mens op zijn kwetsbaarst schetst, als de dood hem overvalt. Want hoe voltooid een leven kan zijn, de dood blijft vrij verbijsterend.

Uit lijfsbehoud
De gedichten van Regine Hilhorst, geschreven uit lijfsbehoud na teveel dood dichtbij, zijn bedoeld als aanvulling, verdieping of als contrast bij de columns.

De gedichten beschrijven ook het missen en hoe je jezelf als achterblijver opnieuw moet uitvinden.

Lies Koning, die al eerder illustraties maakte bij gedichten van Regine Hilhorst, voegde zich later bij het duo en verbindt met haar directe tekeningen gedicht met column en maakt het woord zichtbaar. 

Marinus van den Berg, alweer een flink aantal jaren actief in Rotterdam, keerde voor deze gelegenheid terug naar Almelo. Niet alleen om dankbaar het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen, ook om twintig minuten lang op de van hem  bekende inspirerende wijze in te gaan op het thema dood en de nasleep daarvan voor de achterblijvende dierbaren.

Hij maakte onder meer de vergelijking tussen de wijze van afscheid nemen van tientallen jaren geleden en nu. “De situatie is helemaal omgedraaid “, betoogde de pastor. “Vroeger had je als familie helemaal niets in te brengen hoe dat afscheid vorm kreeg, tegenwoordig mag je het invullen zoals je dat als nabestaanden het liefst ziet.”

Namen blijven noemen
Volgens Van den Berg is het van cruciale betekenis dat de namen van overledenen ook na hun heengaan genoemd blijven worden. “Het is pijnlijk als je hun namen noemt, maar nog veel pijnlijker als je ze niet meer noemt.”

Tijdens de presentatie van het boek in de bibliotheek van Almelo droegen Wies Sanders en Regine Hilhorst daaruit enkele van hun bijdragen voor, muzikaal ondersteund door Bert van der Veen. Lies Koning gaf uitleg over de wijze waarop ze columns en gedichten met haar tekeningen verbond.

Na Marinus van den Berg kwam ook vroegere buurvrouw en vriendin Wilma Visser van Wies Sanders en Regine Hilhorst aan het woord. Ze was de partner van Ans, wiens overlijden de aanzet vormde voor het uitbrengen van de bundel.

Marinus van den Berg neemt het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Wies Sanders.

Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen kost €17,50 exclusief verzendkosten en kan worden besteld op de website www.hoezegjedag.nl