Miep Blenke viert uniek jubileum

VIJFTIG JAAR HANDBALARBITER. Miep Blenke werd zaterdag in de rust van uitgerekend de handbalthriller tussen de dames van Borhave en DSVD in het zonnetje gezet. De in Deurningen geboren Bornse is de eerste vrouw in Twente, die vijftig jaar volmaakte als handbalscheidsrechter op landelijk niveau.

Reden genoeg voor het Nederlands Handbalverbond (NHV) om Dick Groen vanuit Gelderland te laten afreizen naar de sporthal Wooldrik in Borne om Miep Blenke te verrassen met een fraaie bokaal en een prachtige bos bloemen. De 67-jarige jubilaris had in het geheel niet gerekend op het eerbetoon. Ook al omdat de afdeling Twente van het NHV haar in 2010 had gehuldigd in verband met haar veertigjarig jubileum als arbiter en ze er dus zelf vanuit ging dat ze de halve eeuw trouwe dienst pas volgend jaar zou volmaken.

“Kennelijk zit er een jaar verschil tussen de afdeling Twente en de landelijke bond als het gaat over het jaar waarin ik begonnen ben”, lacht Miep Blenke. “Maar als ik terugdenk moet het ondertussen wel vijftig jaar geleden zijn, want ik heb me op mijn zeventiende aangemeld voor de cursus voor het landelijk diploma van bondsscheidsrechter.”

Geen engelenstem
Miep Blenke was in 1969 handbalster bij DSVD. “In Deurningen zat je in die tijd in het kerkkoor of voetbalde je als jongen of als handbalster bij DSVD.” Lachend: “Omdat ik geen engelenstem heb, werd het op mijn tiende dus handbal.”

Nadat ze op 28-jarige leeftijd Deurningen verruilde voor Borne werd Borhave haar uitvalsbasis. Ze ontpopte zich er tot de duizendpoot van nu, inzetbaar voor welke klus dan ook. Zo is ze nog altijd algemeen secretaris en wedstrijdsecretaris, beheert ze de kassa voor de kaartverkoop bij thuiswedstrijden van het eerste damesteam van Borhave en stelt ze het wedstrijdschema samen voor de hele club. Twee keer per week is ze achtrer de bar te vinden in het Sportcafé van Het Wooldrik. Tot op de dag van vandaag is ze bovendien scheidsrechter bij het Twents en nationaal kampioenschap handbal voor scholen.

Ook is Miep Blenke nog de regionale contactpersoon voor scheidsrechters in de afdeling Twente en sinds begin dit jaar betrokken bij de regionale opleiding van jonge verenigingsarbiters. “We hebben er ongeveer vijftien kunnen aanmelden voor de breedtesport, van wie er nu drie of vier naar de wedstrijdsport gaan. Daar ben ik best trots op.”

Als soliste
En natuurlijk fluit ze ook nog eens wekelijks haar partijtjes. “In het verleden deed ik drie wedstrijden in een weekend. Nu doe ik er geen twee op een dag meer. Nadat ik mijn kruisbanden heb gescheurd zit dat er niet meer in. Maar ik fluit nog steeds tot en met de eerste klasse wedstrijdsport. Als soliste, ik heb het nooit als koppel gedaan.”

Haar rayon bestrijkt nu nog een cirkel van zo’n vijftig kilometer rond Borne. Ze doet plaatsen aan als Bathmen, Geesteren, Haarle, Hengevelde, Holten. Maar ook bijvoorbeeld Dames 3 en het team van DSVD in de jeugddivisie spelen nog geregeld onder haar supervisie. “Dat is altijd weer een beetje als thuiskomen”, vindt ze.

Nog veel te leuk om te stoppen
Aan stoppen denkt Miep Blenke, zes jaar geleden al koninklijk onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau, nog niet. “Het is veel te leuk en ik zit er nog steeds helemaal in. Ik ken de regels en kan haast overal antwoord op geven als ze me wat vragen. Ik ben verdwaald of verdwaasd of hoe je dat ook noemt als het om handbal gaat. Ik hoor wel eens mensen zeggen dat die bitch vandaag fluit en dat ze dus maar beter geen commentaar kunnen geven. Ze weten dat ik heel consequent ben, of goed of slecht, daarom heb ik eigenlijk nooit problemen. Dorpsgekken lopen overal. Maar ik heb het in al die jaren maar één keer meegemaakt dat het uit de hand liep. Dat is alweer een jaar of twintig geleden. Een kerel in het herenteam van Heino was zo gemeen, die greep steeds een tegenstander bij de keel. Ik stuurde hem weg, maar hij wilde het veld niet af. Toen moest ik de wedstrijd wel staken. Het was het enige gevalletje dat ik ooit heb gehad.”

Tekst en bovenste foto: Willem Pfeiffer
Foto onder 
© Borne Sport