Weerselo: gemeentehuis wordt gemeentehoes

CENTRUMPLEIN. Het voormalige gemeentehuis van Weerselo wordt een Gemeentehoes. In het juryrapport staat dat dit een mooi initiatief is. “Het plan zal zonder meer ten goede komen aan de levendigheid van het centrumplein. De initiatiefnemer zit vol passie en drive en wil er een succes van maken”, luidt het oordeel van de jury.

Het college van de gemeente Dinkelland wilde een onafhankelijk advies over de nieuwe invulling van het voormalige gemeentehuis.  Daarom gaf zij de opdracht aan een onafhankelijke jury en procesbegeleider, met het verzoek hun advies vast te leggen in een rapport en deze aan te bieden aan het college. Om tot een objectieve beoordeling te komen, werd door de gemeente een handboek uitgegeven, waarin onder meer de beoordelingscriteria werden vastgelegd.

“Belangrijke aspecten voor ons waren een duurzaam in stand te houden functie met respect voor de karakteristieke uitstraling van het pand. De nieuwe invulling moet aansluiten op en passen bij het inmiddels heringerichte centrumgebied en een bijdrage leveren aan de gewenste reuring. En we houden de meest recente taxatiewaarde aan als verkoopprijs van het pand”, geeft wethouder Ben Blokhuis aan.

Iedereen kreeg de mogelijkheid een plan in te dienen. Uiteindelijk zijn zeven plannen ingediend, één initiatiefnemer heeft zich teruggetrokken. Het plan van het Gemeentehoes heeft uiteindelijk de meeste punten gescoord en voldoet volgens de jury het beste aan de gunningscriteria die zijn geformuleerd in het inschrijvingshandboek.

Een gezellige en levendige bijenkorf
Gerda Hofste (geboren Weerselose) heeft samen met Rob Wesselink en Frans Koop onder de naam ‘The Fifties’ gewerkt aan het winnende plan om van het voormalige gemeentehuis in Weerselo een soort ‘bijenkorf’ te maken waar de hele bevolking wat aan heeft. Gerda vertelt: “Ik heb een gezellig en levendig centrum voor jong en oud voor ogen. Met een nieuw Grand Café, wat kleinschalige detailhandel, vier appartementen (op de bovenverdiepingen), enkele gastenkamers, een toeristisch informatiepunt en het behoud van de voormalige Raadzaal als locatie voor recepties en andere groepsbijeenkomsten. Daarnaast komt er nog een algemeen commerciële ruimte op de begane grond voor een dienstverlenend bedrijf dat veel mensen over de vloer krijgt.” Nu de kogel door de kerk is, willen ‘The Fifties’ vaart maken met de renovatie en inrichting van het gemeentehuis in Weerselo.