Herinneringen aan oorlog blijven levend

SCHIJNVLIEGVELD IN SAASVELD. In de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers een schijnvliegveld aan bij Saasveld. Hiermee wilden ze luchtaanvallen afleiden van het Vliegveld Twente, door de Duitsers ‘Fliegerhorst’ genoemd, dat ruim tien kilometer meer naar het zuidoosten lag. De bunker aan de Zandbongenweg is het enige dat nu nog over is uit die tijd. Het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland heeft deze bunker aangewezen als gemeentelijk monument. Op zondag 5 mei werd er een informatiebord bij onthuld.

“Het bord vermeldt een belangrijk stukje geschiedenis”, aldus wethouder Ilse Duursma. De Vereniging Heemkunde Oale Gemeente Weerselo en de Heemkundegroep Hertme toonden tegelijkertijd met de Monumentenraad Dinkelland interesse in de geschiedenis van de bunker. Daarom bundelden zij hun krachten en zorgden voor een bord met uitleg bij de bunker. “Afgezien van de bunker waren er vroeger ook gecamoufleerde imitatiehangars en rijen groene en rode navigatielichten”, legt Bert Wolbert, voorzitter van de Vereniging Heemkunde Oale Gemeente Weerselo uit. “Er lag zelfs een rails waar af en toe een klein houten namaakvliegtuigje op werd voortgereden. Gelukkig voor de plaatselijke bevolking is het schijnvliegveld nooit gebombardeerd. Alleen werd op 3 mei 1942 een aantal bommen afgeworpen, waarbij nabijgelegen boerderijen werden beschadigd.”

Laatste in reeks van acht
De bunker is het laatste monument in een reeks van acht kleine gemeentelijke monumenten, die op voorstel van de Monumentenraad Dinkelland zijn aangewezen. “We beschouwen de onthulling van dit bord als afronding van ons ‘project kleine monumenten’”, vertelt Annie Masselink, voorzitter van de Monumentenraad Dinkelland.

“We vinden het belangrijk dat ook kleine monumenten in onze gemeente aandacht krijgen. In het geval van deze bunker is het de cultuurhistorische waarde die zo veelbetekenend is. Het verhaal mag niet verloren gaan. Daarom is het ook zo mooi dat we juist vandaag, op Bevrijdingsdag, het bord met het verhaal mogen onthullen.”

Wethouder Ilse Duursma is blij met de inzet van alle partijen: “Iedereen die hier langskomt, kan nu lezen dat dit een bijzondere plek is. Een belangrijk stukje geschiedenis blijft hiermee levend. Daarnaast wil ik de Monumentenraad feliciteren met de afronding van hun project kleine monumenten. Ik vind het fantastisch dat we dankzij hen een paar bijzondere pareltjes in onze gemeente hebben bestempeld als monument, zodat deze goed bewaard blijven voor de toekomst.”

Op de middelste foto vanaf links Bert Wolbert, Annie Masselink, Ilse Duursma en de heer Withag (eigenaar grond).