Hengelo Heroes 1943

Hengelo Heroes 1943 verhaalt over de staking in 1943 bij Stork in Hengelo – Arbeiders in Twente volgden de Stork-werknemers, daarna heel Nederland.

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de fabrieksarbeiders van Stork in opstand kwamen tegen de Duitsers en het werk neerlegden.

Helden waren het, de 3000 werknemers van Stork. Donderdag 29 april 1943 legden zij het werk neer, 80 jaar geleden. De aanleiding: de 300.000 Nederlandse mannen die in mei 1940 in dienst van het Nederlandse leger waren geweest moesten zich melden voor krijgsgevangenschap en tewerkstelling in Duitsland. Werknemers van het Stork in Hengelo begonnen spontaan de 1943 april-mei staking. De staking sloeg over naar andere fabrieken en in de kortste keren wist heel Hengelo wat er gaande was. Een staking die geen staking was, maar een volksopstand. Heel Hengelo deed mee. Daarna volgde de rest van Nederland. In totaal deden meer dan 500.000 mensen mee aan de opstand. Dat is wat op 6 april 2023 wordt herdacht. Vertellingen ondersteund door beelden en muziek. Locatie is De Gieterij, daar waar het begon.

Een eerbetoon aan een staking die volksopstand werd 

op 6 en 7 april 2023

ROC, De Gieterij Hengelo, daar waar het begon

verhalen

–       Margot Vermeulen

–       Jan van Schaardenburgh (voice-over), Marinus van Rooij (Joachim Nuszbaum)

muziek

–       harmonieorkest Armonia (voortgekomen uit Stork) met 70-muziekanten olv Kimmy Reef

–       HengeloHelden-koor met 183 zangeressen & zangers olv Bram van der Beek

–       solisten: Sandra Fluttert en Anne Huibers

–       Jos Beunders (piano) Piet Kommers (viool), Rob Koppenberg (accordeon)

beelden

–       Esther de Vries (kunstenares)

–      animatie beelden door studenten College voor Creatieve industrie & ICT ROC van Twente