Ger Vermeulen bondsridder KNVB

OUD-VOORZITTER HERACLES. Ger Vermeulen is donderdag vanwege zijn vele verdiensten voor de KNVB en het voetbal in het algemeen benoemd tot bondsridder.

De uit Amsterdam afkomstige Almeloër nam vele bestuurlijke functies op zich. Hij was onder meer voorzitter van Heracles Almelo, toen dit midden jaren tachtig promoveerde naar de eredivisie en tot 2016 commissaris bij de KNVB. Met zijn juridische achtergrond was hij ook van grote waarde in de tuchtrechtspraak van de KNVB, waarin hij een actieve en langdurige rol speelde. Ger Vermeulen was meer dan twintig jaar actief voor de tuchtcommissie, onder meer als voorzitter.

Vermeulen, al enkele jaren rechter bij de Rechtbank Overijssel en daarvoor jarenlang advocaat, kreeg de bij de onderscheiding behorende versierselen donderdag opgespeld door bondsvoorzitter Michael van Praag. Ook de oud-trainers Foppe de Haan en Bert van Lingen werden tot bondsridder ‘geslagen’.

Toch wel een erkenning
Ger Vermeulen voelt zich vereerd door wat hij omschrijft als “toch wel een erkenning van een grote club voor de 35 jaar dat ik in Zeist heb rondgelopen.” Twee jaar geleden nam hij samen met andere commissarissen op eigen initiatief afscheid van de voetbalbond. Er heerste destijds veel onvrede over het beleid van de KNVB, niet in het laatst omdat het nationaal elftal in een forse impasse verkeerde.

“Omdat we wat hobbelig zijn weggegaan, had ik eerlijk gezegd niet verwacht dat ik dit lintje met daaraan een medaille zou krijgen”, bekent de Almeloër. “Eigenlijk zijn we opgestapt, omdat Oranje steeds verloor, zo werkt het in het voetbal. Het is een opportunistische wereld, waarin het meestal afhangt van winnen of verliezen.  We zijn wat geforceerd door de deur naar buiten gegaan, maar hebben geen stoute dingen gedaan. Ik heb er mijn humeur niet door laten vergallen, ben er niet gefrustreerd door geraakt. Ook al omdat er toch altijd wel een moment komt, dat je moet stoppen. Ik waardeer het wel dat men bij de KNVB door die situatie heeft heen gekeken en me nu tot bondsridder heeft benoemd.”

Speldje op beide revers
Eerder al werd Ger Vermeulen onderscheiden als Ridder in de Orde van Nassau. Lachend: “Ik heb nu een speldje op beide revers: één van de koning en één van de KNVB. Heel leuk.”
(Foto KNVB)