‘Gare de Lyon’ terug in de theaters, oa in Oldenzaal
TWEEDE WERELDOORLOG. Het is in mei 2020 driekwart eeuw geleden dat er in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Daarom brengt Venmans Productions nog één keer de voorstelling ’Gare de Lyon’ in de theaters.
Het stuk, dat is ontleend aan een authentiek gegeven, beleefde zijn première op 18 maart 2017 in het Amsterdamse DeLaMar Theater en keerde jaarlijks terug, steeds met Jette van der Meij en Bartho Braat in de hoofdrollen. (trailer Gare de Lyon
Deze bijzondere Nederlandse toneelproductie met filmbeelden en muziek, sluit aan bij de dagen waarin herinneringen aan de Tweede Wereld Oorlog stemmen tot reflectie op het verleden en de actualiteit.
De voorstelling speelt van 10 april t/m 10 mei (speellijst), in 11 theaters door heel Nederland en specifiek in Twente e.o.:
1 mei – Oldenzaal, Stadstheater De Bond
6 mei – Hardenberg, Theater De Voorvegter

Gare de Lyon
De liefde tussen de joodse Rachel en de Franse Gérard is zo mooi als in een droom. Totdat de Tweede Wereldoorlog het leven van deze twee Parijzenaars verandert. Onder dreiging van nazi-jacht op joden zet Gérard zijn grote liefde Rachel in 1942 op de trein naar het Zuid-Franse Marseille. Vandaaruit moet ze ontkomen naar het vrije Marokko. Zelf sluit hij zich aan bij het Franse verzet.
Wat er na dat vertrek met hen gebeurt vertelt het toneelstuk ’Gare de Lyon’ van de Nederlandse schrijfster Wies Venmans. Jette van der Meij en Bartho Braat spelen daarin de rollen van Rachel en Gérard.
Het is een schok als ze elkaar weer tegenkomen op het Parijse station Gare de Lyon, dertig jaar nadat ze daar afscheid namen. Beiden hebben dan allang een totaal ander nieuw leven. Toch is Gérard al die jaren, elke eerste dinsdag van een nieuw kwartaal, ’s middags om twaalf uur naar dat station gegaan, uitziend naar Rachel. Want dat was destijds hun afspraak.
Krijgen beiden bij dat weerzien nu eindelijk antwoord op de vragen waarmee ze al zolang leven? Wat gebeurde er na dat gedwongen afscheid? Bereikte zij inderdaad Marokko? Wat is de oorzaak van de littekens uit de oorlog op beide zielen? Welke prijs betaalden ze voor hun vrijheid? Is er van hun verloren toekomst nog iets in te halen?
De schrijfster baseerde zich voor ’Gare de Lyon’ op een authentiek verhaal dat haar ooit door een reizigster werd verteld toen ze op een nachtelijk station in Zuid-Frankrijk was gestrand. Het is een verhaal waarmee ze laat zien dat de bizarre werkelijkheid zich niet laat verzinnen.
Heden en verleden wisselen elkaar in deze vertelling elkaar volkomen logisch af. Regisseur Ad de Bont doet die geschiedenis leven in een schijnbaar eenvoudige, maar niettemin haast filmisch aandoende vorm. Projecties van beklemmende Franse straatjes en treinen vol dreiging accentueren de sfeer van de donkere bezettingsjaren.
Jette van der Meij en Bartho Braat spelen naast Rachel en Gérard ook diverse andere personages. Jette zingt bovendien een handvol liedjes die werken als een uitlaat voor de emoties binnen dit bijzondere verhaal over gewone mensen in een buitengewone tijd.
’Gare de Lyon’ is daarmee een productie waarin het publiek de universele emoties kan herkennen die de herdenking oproept van wat zich afspeelde in een periode uit de mensheid die niemand had kunnen bedenken. Toch is dit ook een verhaal dat met andere personages en andere plaatsnamen in deze tijd zou kunnen spelen, driekwart eeuw na de Tweede Wereldoorlog.

Citaten uit de pers
“Jette van der Meij en Bartho Braat verrassen met mooi, ingetogen spel”
“Gare de Lyon is door sterk script en spel, en een strakke montage, een spannende voorstelling geworden.’’
(Sander Janssens, De Theaterkrant)
“De Bont heeft gezorgd voor een voorstelling met vaart en variatie, waarbij het publiek aan de lippen van de spelers hangt.’’
“De tragiek is voelbaar van begin tot eind.’’
(Hans Brans, Leeuwarder Courant)
“Een met veel zorg en durf gemaakte voorstelling. Niet de ’zoveelste’. Wat er verteld wordt is – meer dan zeventig jaar na de oorlog – nog steeds van belang. Gruwelijk, dat wel. En ook breekbaar, subtiel. Functioneel theater.’’
(Jacques J. d’Ancona, Dagblad van het Noorden)
De makers
Acteurs: Jette van der Meij, Bartho Braat
Regie: Ad de Bont
Auteur: Wies Venmans
Productionele Begeleiding: Marianne van Wijnkoop
Picture Search: Michael Helmerhorst
Arrangementen: Nico van der Linden
Techniek: Bert Vermijs
Lichtontwerp: Ramuntxo Stoete
Kledingadvies/styling: Glenn Hewitt
Producent : Venmans Productions
Website: www.gardelyon.nl