Film Herman Finkers feest der herkenning

REACTIES NA PREMIERE. Voor veel bezoekers van de Twentse première van ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ was de eerste grote Twentse bioscoopfilm een feest der herkenning. Dat bleek uit de reacties, die de redactie van Zilver Magazine na afloop in de wandelgangen van Kinepolis optekende.

Chantal Westerhoff was  samen met een grote groep medewerkers van de Politie Twente aanwezig in Kinepolis. De politiewoordvoerder maakte als een deel van de opnamen voor de film van nabij mee. “Van Johan Nijenhuis kregen we de vraag of we ergens een beetje een authentiek bureau ter beschikking hadden. Die hebben we in Twente niet meer, omdat het allemaal kantoren zijn geworden. Dus moesten we hem in eerste instantie teleurstellen. Maar in Enschede stond nog een halve etage leeg en daar zijn scenes opgenomen. Een geluk was dat de filmploeg een week voor de viervoudige moord in Enschede klaar was met de opnamen. Anders was het nooit gelukt, want daarna na hadden we die ruimte weer dringend nodig voor ons onderzoek.”

“Het is ons kent ons”, begint ze haar terugblik op de film. “Ook voor mij persoonlijk zijn veel  dingen heel herkenbaar, omdat ik zelf in Vasse ben geboren en veel locaties goed ken. Ik vind de humor subliem, zeker ook op erg trieste momenten.”
De politiemedewerkers zetten zich overigens zonder uitzondering als vrijwilligers in voor het slagen van de film. De vergoeding voor de figuranten ging naar een goed doel, Dierenambulance Twente.

‘Eén grote familie van 2200 man’
Sabine Uitslag zegt na afloop ‘echt genoten’ te hebben. Het vroegere Kamerlid uit Westerhaar voegt eraan toe: “Al die Twentse uitspraken en gezegden, het was een beetje thuiskomen. Die Nedersaksische spraak spreekt me sowieso erg aan. Het was net of hier één grote familie van 2200 man zat. De film is prachtig, het verhaal over het nest dat onder de boom komt te liggen vanwege verstikkende liefde is prachtig in beeld gebracht. Met geweldige rollen van Johanna en Herman.”

Op 27 mei beleeft ze zelf in de grote zaal van het Wilminktheater te Enschede een mooie première van de Klein Geluk in de Zorg Show, die ze samen met Thomas Borggrefe en John van der Sanden over het voetlicht brengt.

In het huis van ‘oma Sinie’
Ook voor Petra Oude Meijers en Marlies Braakhuis (rechts), op de foto met Johan Nijenhuis, is de film een feest der herkenning. De zussen werden grootgebracht in het huis in Manderveen, waar ‘oma Sinie’ domicilie houdt. Marlies: “Super gaaf dit, heel mooi gemaakt. En natuurlijk helemaal bijzonder om al die beelden te zien van de plek waar je zelf een belangrijk deel van je jeugd hebt doorgebracht.”

Dat ook de jonge generatie onder de indruk is geraakt van de fraaie productie, valt te beluisteren in de reactie van Melissa Veltmaat uit Nijverdal. Zij: “Prachtig. Het eerste dat in me opkomt is dat ik qua zorgzaamheid mijn ouders er heel erg in herken, in de combinatie zoals Herman Finkers en Johanna ter Steege. Het is prachtig om hier met al die mensen te mogen zijn. Ik heb zonder meer iets met Twents, deze streek en de saamhorigheid hier. Het is allemaal heel mooi omschreven. De humor, maar ook weer het serieuze. Dat samen, heel herkenbaar.”

‘Het heeft geen nut, maar wel zin’
Youri Mulder, opgegroeid in Brussel en Bussum, keek al met evenveel plezier naar ‘De Beentjes’. De oud-voetballer: “Prachtig, al die schitterende spreuken en die heerlijke Twentse nuchterheid. Zo’n tekst als Het heeft geen nut, maar wel zin, daar zit het hele leven in.”

Zijn makker Maarten Morsman vult aan: “Het mooiste compliment voor deze film heb ik gisteravond al op televisie gezien. Daar zei Jeroen Krabbe het een schande te vinden dat Herman Finkers niet eerder scripts is gaan schrijven. Voor niet-Tukkers is deze film een mooie inburgeringscursus. Nu het met voetbal niet zo goed lukt, zet een film Twente op de kaart. Hier mogen we met ons allen heel trots op zijn.”

Zie ook ons artikel Twente omarmt ‘De Beentjes van Sint Hildegard’

Herman Finkers als Jan op weg met de ezel van zijn overleden schoonvader.
Foto © Maarten van Keller

Een gedachte over “Film Herman Finkers feest der herkenning

Reacties zijn gesloten.