Festival Lutterzand Literair gaat door als podcast

Na het succes van het interactieve literatuurfestival Lutterzand Literair 2020, had de organisatie tot op het laatst de stille hoop dat het festival op zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021 gewoon zou kunnen doorgaan. In de laatste maanden van 2020 werd die hoop de grond ingeboord. Logisch, maar wel jammer. Er werd naarstig gezocht naar een alternatief. En dat is gevonden. Waardoor Lutterzand Literair 2021 tóch doorgaat.

Voortbordurend op de rode draad die was bedacht voor 2021, zijn de schrijvers Petra Possel, Vincent Bijlo en Mariska Reijmerink met elkaar in gesprek gegaan. En daar is de speciale Lutterzand Literair-podcast van gemaakt. Een podcast die gratis wordt aangeboden aan alle eerdere bezoekers van het festival. Met het idee dat er in deze schrale culturele tijd behoefte is aan iets leuks. Waarmee je keurig binnen kan blijven, ook na 21.00 uur. En waarvoor niet wéér voor hoeft te ‘zoomen’, te ‘skypen’ of op wat voor manier naar ‘een scherm’ hoeft te kijken.

In de podcast gaan Possel, Bijlo en Reijmerink met elkaar in gesprek over ‘noaberschap’. Noaberschap, of mienskip, zoals ze in Friesland zeggen, is juist in de huidige tijd nog belangrijker geworden. Bijlo noemt het in de podcast heel terecht “kiek een bietje noar mekaar om”. Possel schreef het boek ‘De stad uit’ waarin mienskip veelvuldig terugkomt. Reijmerink schreef ‘Niet je moerstaal. Anderstaligen in Nederland’: interviews met mensen die vanuit heel de wereld zich in Nederland vestigden en niet alleen de taal moesten leren, maar zeker ook de Nederlandse cultuur en gewoontes. En daar vaak buren, collega’s of (taal)buddy’s voor hebben. Bijlo heeft vanwege zijn beperking per definitie anderen nodig om zich bijvoorbeeld te kunnen verplaatsen. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is dat we als samenleving “naar elkaar omkijken”. De drie schrijvers reflecteren bovendien op de relatie tussen literatuur/boeken en noaberschap.

De podcast Lutterzand Literair is vanaf donderdag 28 januari 2021 te beluisteren op www.lutterzandliterair.nl. Of te downloaden via ieders eigen favoriete podcast-app. Luisteraars van de podcast en bezoekers van het festival die op de hoogte gehouden willen worden kunnen op de website hun gegevens achterlaten. Voor lezers die een suggestie willen doen voor schrijvers die in 2022 naar hun mening op Lutterzand Literair zouden moeten optreden, kunnen het contactformulier invullen op de website. Ook in 2022 is de rode draad ‘noaberschap’.