Erik Kobes Ridder in Orde Oranje Nassau

DRIE LINTJES IN REGIO. Erik Kobes, oud-voorzitter van de Vriezenveense Harmonie, werd zaterdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Annelies van der Kolk van de gemeente Twenterand speldde hem de onderscheiding op tijdens de speciale receptie n het kader van het 100-jarig jubileum van de Vriezenveense Harmonie. Zie foto boven van Richard Grobben Fotografie.

Erik Kobes werd geridderd vanwege zijn enorme verdiensten voor de Vriezenveense Harmonie, waarvan hij zelf op 22 augustus 1975 lid werd. Meer dan 44 jaar heeft hij zich ingezet voor het welzijn van deze vereniging. In maart 1992 werd hij bestuurslid en vanaf maart 1997 gaf hij als voorzitter leiding aan de Vriezenveense Harmonie. In 2019 trad hij teruggetreden vanwege zijn lidmaatschap van de gemeenteraad van Twenterand en om belangenverstrengeling te voorkomen.

Veel gerealiseerd
Onder het voorzitterschap van Kobes is bij de Vriezenveense Harmonie veel gerealiseerd. De muziekvereniging kreeg in Odeon een prachtig eigen onderkomen en werd geprofessionaliseerd met drie orkesten en twee slagwerkgroepen die op hoog niveau spelen. Binnen de vereniging, maar ook op de diverse basisscholen in Vriezenveen, zorgen op het conservatorium geschoolde docenten voor muziekonderwijs.

Erik Kobes nam zitting in veel commissies en werkgroepen om diverse projecten tot een goed einde te brengen. Voorbeelden zijn de buitenlandse concertreizen naar Frankrijk, Sint-Petersburg en Ulm, jubileumactiviteiten en bijzondere concerten in heel Nederland. De oud-voorzitter was actief betrokken bij sponsoring en het werven van subsidies. Mede daardoor heeft de vereniging een gezonde financiële basis. Samenwerken staat bij Erik Kobes hoog in het vaandel. In andere nevenfuncties behartigde hij het belang van de muziekvereniging, bijvoorbeeld als bestuurslid bij de overkoepelende KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). Daarmee is de Vriezenveense Harmonie méér dan alleen een plaatselijke muziekvereniging geworden. Een landelijk toonaangevend voorbeeld, waarin Erik Kobes als voorzitter een enorm belangrijke rol heeft gespeeld.

Herman Huis in ’t Veld
Erevoorzitter Herman Huis in ’t Veld van Stevo is zondagmorgen door burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen koninklijk onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde tijdens de druk bezochte en traditionele nieuwjaarsreceptie in het clubgebouw van de voetbalclub uit Geesteren.

“Collega burgemeester van Geesteren, wat een bijzonder moment”, zo begon Wilmien Haverkamp haar toespraak voorafgaand aan de onderscheiding.
De zware tijd die Huis in ’t Veld heeft moeten doormaken na het overlijden van echtgenote Ans en de ziekte die hem zelf momenteel in de greep heeft werden ook nog even gememoreerd.

“Wat heb je veel betekend voor de gemeenschap Geesteren. Vele jaren actief en dat al sinds 1972 toen je groepsleider van het gilde werd en dat achttien jaar lang. In 1990 werd je bestuurder van Stevo en later zelfs voorzitter. Je luisterde altijd naar de mening van een ander en was zeer geliefd bij de club. In 2016 werd je zeer verdiend erevoorzitter. In 2007 melde je ook aan als lid van de wielertoerclub WTCG waar je je inbreng had in verschillende commissies. In 2010 werd je voorzitter van Dorpsbelang Geesteren en werd je als de redder gezien. Nu ben je nog volop bezig met mijn dorp 2030. Je bent goud waard voor heel Geesteren”, aldus de burgemeester in haar toespraak.

Gerrit Wessels
Eveneens zondag reikte burgemeester Sander Schelberg van Hengelo een koninklijke onderscheiding uit aan Gerrit Wessels. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van buurt- en speeltuinvereniging De Jeugd. Wessels werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gerrit Wessels (69), een geboren en getogen Hengeloër, is vanaf 1980 onafgebroken vrijwilliger bij buurt- en speeltuinvereniging De Jeugd. In 2020 is hij al 40 jaar in hart en nieren betrokken bij het speeltuingebeuren in zijn wijk.

Hij begon als muzikant bij de Drumfanfare Hengelo, die tot medio 2017 onderdeel was van De Jeugd. Hier bleef het echter niet bij. Hij werd vrijwilliger als barman, klusjesman, adviseur en regelaar van allerlei werkzaamheden bij de vereniging. Hij was onder meer betrokken bij het ophalen van oude kranten, bij de inkoop van dranken en snacks en verhielp technische storingen in de speeltuin en aan het gebouw.

Sinterklaasfeest
Gerrit Wessels was ook 25 jaar lang de organisator van het Sinterklaasfeest en de optocht door de wijk Berflo Es. Daarbij was hijzelf de Goedheiligman en speelde ook de drumfanfare een rol. Met zijn ploeg Pieten verzorgde hij als Sinterklaas vele huisbezoeken. De opbrengst van deze huisbezoeken en van het ophalen van kranten kwamen ten goede aan de vereniging.

Bij de vakantiespelen van De Jeugd in voorjaar, zomer en herfst is Wessels fulltime aanwezig als vrijwilliger en medeorganisator. Hij zorgt voor de opbouw van de speeltoestellen en zwembaden en houdt toezicht. Deze weken – waarbij hij steeds voor De Jeugd beschikbaar is en er in de speeltuin honderden kinderen zijn – beschouwt hij als zijn vakantie. Geen klus was en is hem te veel. Alles wordt verricht en geregeld tot aan bemiddeling bij zijn voormalige werkgever AKZO voor sponsoring van verf om het buurtcentrum op te knappen.

Ook was hij van 2002 tot 2013 voorzitter en van 2013 tot heden vicevoorzitter. Door zijn inzet en de manier waarop hij anderen motiveert én met zijn humor zorgt Gerrit Wessels voor een plezierige sfeer. Hij is bescheiden en dienstbaar aan de gemeenschap. Voor de vereniging is hij van onschatbare waarde. Genoeg redenen om hem de koninklijke onderscheiding op te spelden.

Herman Huis in’t Veld met burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen. Foto Stevo.
Gerrit Wessels (links) werd onderscheiden door burgemeester Sander Schelberg van Hengelo.
Foto Ruud Eenkhoorn