Enschede: geen gratis openbaar vervoer meer

De gemeente Enschede stopt met het gratis aanbieden van openbaar vervoer voor inwoners van 65 jaar en ouder. De huidige regeling voor gratis of goedkoper reizen in de bus vervalt vanaf 1 januari 2019.

De afspraken met Keolis worden niet worden voortgezet. “Het geld is op”, zegt vervoerswethouder Jurgen van Houdt. “Gelukkig zijn er nog andere manieren waarop mensen weliswaar niet meer gratis, maar wel goedkoop kunnen reizen met het openbaar vervoer.”

Inwoners van 65 jaar en ouder kunnen tot op heden een gratis busabonnement aanvragen bij de gemeente als zij maximaal 125% van het minimuminkomen hebben. Andere inwoners van 65 jaar en ouder kunnen het abonnement tegen een sterk gereduceerd bedrag aanschaffen. Met dit abonnement kan gratis in en tussen Enschede en Hengelo worden gereisd. Vanaf 1 januari is dit voor gratis abonnementhouders niet meer mogelijk. Het abonnement is dan niet meer geldig. Betaalde abonnementen blijven geldig tot het einde van hun een jaar durende looptijd.

Inwoners kunnen voordelig blijven reizen met het ov. Voor reizigers van 65 jaar en ouder zijn er kortingsproducten. Met een persoonlijke ov-chipkaart krijgen ze 34% leeftijdskorting en er zijn speciale 65+ kaartjes in de bus te koop. Voor € 2,- mag men dan twee uur met de bus reizen.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Enschede op 8 oktober een besluit. Daarna stopt dan de uitgifte van nieuwe abonnementen. Alle inwoners die nu een gratis busabonnement hebben, krijgen na het raadsbesluit zo snel mogelijk een brief thuisgestuurd met alle benodigde informatie.