Eerste exemplaar voor Wilmien Haverkamp

HOE MOOI IS TWENTE WEL NIET. In een tot de laatste plaats bezette Rientjes Zaal van De Houtmaat nam burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen (foto boven) vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Hoe Mooi is Twente wel Niet’.

De eerste burger van Tubbergen kreeg het boek aangereikt door Gijs Eijsink, die 63 bijdragen verzamelde van bekende Twentenaren. Ze reageren op de (vraag)stelling Hoe mooi is Twente wel niet en bepaalden zelf het foto-onderwerp bij hun reactie. Fotograaf Ebo Fraterman maakte de bijpassende beelden.

63 Bijdragen
Tijdens de bijeenkomst in Hengelo, geleid door presentator Jaap Heerze, legde samensteller Gijs Eijsink, hoofdredacteur van Zilver Magazine, uit hoe hij aan het niet alledaagse aantal van 63 schrijvers was gekomen. “Omdat Twente circa 630.000 inwoners heeft. Elke auteur staat symbool voor 10.000 Twentenaren”, luidde de verklaring. “Twee jaar geleden heb ik een soortgelijk format gebruikt voor verhalen over Hengelo”, verduidelijkte de schrijver. “Daarna kwamen er verzoeken uit Enschede, Almelo en Hof van Twente of ik niet ook iets dergelijks over die gemeenten kon maken. Dat heb ik op me laten inwerken en uiteindelijk leidde dat tot het idee er dan maar een Twentse productie, gebaseerd op de omgeving, de mensen, de noaberschap en de taal, van te maken.”

Het werd een feestelijke presentatie op De Houtmaat, waar achtereenvolgens Thea Kroese, Nathalie Baartman, Paul Abels en Wouter Muller hun inzending voorlazen en de laatste er ook nog een mooi muzikaal extraatje onder de titel ‘Senang’ aan toevoegde. De zanggroep Sansan droeg met verrassende en in het Twents uitgevoerde songs een humoristisch steen van betekenis bij.

‘Hanna hef n’n griezen’
Wilmien Haverkamp was verguld met het eerste exemplaar en de genoeglijke middag in De Houtmaat. “Ik heb genoten van de vier bijdragen, die zijn uitgesproken en van de sfeer die hier vanmiddag heerste. Ik ben geen Tukker, maar kan wel ‘Hanna hef n’n griezen’ zingen”, haakte ze lachend in op een lied dat eerder op de middag als thema ter sprake kwam.

Het boek bevat ook nog een stelling, waarop de 63 schrijvers mochten reageren: ‘’Moet Twente één grote gemeente met 630.000 inwoners worden?’
Slechts vijftien van hen bleken het daarmee eens te zijn, acht konden er niet kiezen tussen ‘ja’ of nee, de overigen waren tegen. Wel was er een meerderheid te porren voor meer effectieve samenwerking binnen de Twentse gemeenten.

Wilmien Haverkamp daarover: “Als we onze liefde voor Twente nog meer zouden uitdragen, zou samenwerken ook wat beter gaan.”

‘Hoe mooi is Twente wel niet’ telt 144 fraaie pagina’s en is in de Twentse boekhandels te koop voor €22,50. Leuk om te krijgen en even leuk om te geven… (WP).

Samensteller Gijs Eijsink

Foto’s © Cyril Wermers