‘Een buitenzwembad om trots op te zijn’

‘KUIPERBERG OFFICIEEL OPEN. Het mooist gelegen zwembad van Twente. Zo presenteert buitenzwembad Kuiperberg in Ootmarsum zichzelf. En nu de grote renovatie is afgerond is niet alleen de ligging, maar ook het bad zelf een lust voor het oog. Reden dus om het buitenzwembad officieel te openen.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt en dat is te zien. De baden zelf, maar ook het terrein en de gebouwen liggen er strak bij. “Er is ontzettend veel werk verzet”, vertelt wethouder Benno Brand (onderste foto). “Nieuwe speeltoestellen, opgeknapte glijbanen en het hele terrein en de gebouwen hebben een facelift gekregen.” Vanwege de coronamaatregelen is de officiële opening even uitgesteld, maar bezoekers zijn al sinds eind mei weer welkom. Zij zijn erg te spreken over de veranderingen. “En terecht, het is ook prachtig geworden. Ootmarsum heeft een buitenzwembad om trots op te zijn”, aldus de wethouder.

De inwoners van Ootmarsum zijn erg betrokken bij het zwembad. “In 2017 is een grote werkgroep vanuit Ootmarsum gestart met een onderzoek naar de toekomst van het zwembad. Hieruit is in 2018 de Stichting Vrienden van Zwembad de Kuiperberg opgericht”, vertelt Vincent Maaswinkel, voorzitter van de stichting. “Samen met de gemeente hebben we de mogelijkheden verder verkend om het zwembad De Kuiperberg een nieuwe toekomst te geven. Het uiteindelijk resultaat mag er zijn.”

Volgens Maaswinkel is de betrokkenheid van de inwoners uit Ootmarsum bij het zwembad belangrijk. “Dit heeft zich nu al gemanifesteerd. Mede door de steun en acties van inwoners uit Ootmarsum – zoals de acties van het glazenhuis Ootmarsum en de oliebollenactie van Gerard Kosse, Jan Vos en Henk Bronswijk –  is de waterplayground gerealiseerd.” 

Artikel gaat verder onder de foto

Wethouder Benno Brand

Slimme keuzes maken
Waar het een jaar geleden nog de bedoeling was dat er een nieuwe glijbaan zou komen, is er toch gekozen om de bestaande twee glijbanen op te knappen. “Deze zijn geschilderd en liggen nu op een heuvel, een soort ‘mini-kuiperberg’. Door deze slimme keuze is er budget vrijgekomen om het hele terrein te voorzien van nieuwe planten en bestrating én om de riolering te vernieuwen”, aldus Brand. “Verder zijn in de peuterbaden nieuwe waterspeeltoestellen geplaatst en in het recreatiebad staat een gave waterplaygrond, met dank aan Ootmarsum”. Ook alle gebouwen zijn opgeknapt: de kleedkamers en toiletten zijn voorzien van fris sanitair en in het horecagebouw staat een mooie nieuwe bar. Om het zwembad goed te onderhouden zijn er energiezuinige pompen geplaatst, filters vervangen en hebben de baden nieuwe afdekzeilen.

Toekomst
Het college van Dinkelland wil zwembad De Kuiperberg graag langdurig open houden. Die doelstelling is ook opgenomen in het coalitieakkoord. “De gemeenteraad heeft daarom een flinke investering gedaan voor deze renovatie”, legt Brand uit. “Nu gaan we kijken hoe we nog meer uit deze prachtige locatie kunnen halen. De ligweides zijn bijvoorbeeld ook heel mooi om buitensport of kleine evenementen te organiseren. En misschien kan de horeca ook toegankelijk worden voor toeristen die langs komen fietsen of wandelen.”