De Dinkelstroom, van bron tot monding

Tussen 1954 en 1957 maakte Albert Poorthuis een fotoserie over het riviertje de Dinkel: van bron tot monding. Het gezin toog op de zondagmiddag in die vijftiger jaren er telkens met de fiets op uit, op zoek naar bijzondere plekken rond de omgeving van het kronkelende riviertje. Dat is Jan Poorthuis (67), zoon van Albert, altijd bijgebleven. Hier moest-ie iets mee doen. Hij bezocht opnieuw die stekkies en legde de veranderingen op beeld vast.

Resultaat: een fraai, rijk geïllustreerd boekwerk over de Dinkel, waarin heden en verleden telkens in zwartwit en in kleur elkaar afwisselen. Boordevol met informatie. Op 7 mei nam Cia Kroon, burgemeester van Losser, het eerste deel van het boek De Dinkelstroom, van bron tot monding in ontvangst.

Iets unieks
Het idee voor een boek borrelde al jaren onderhuids, Jan Poorthuis wist dat hij met die prenten van zijn vader iets unieks in handen had. “Lang geleden ben ik begonnen met het zoeken naar de plekken, die mijn vader fotografeerde. Maar het project kwam maar moeilijk van de grond. Gelukkig vond ik in Jan Ensing een prima steun om een en ander in goede banen te leiden.”

De samenwerking tussen beide Lossernaren voor het maken van een boek over de Dinkel heeft te maken met de gezamenlijke belangstelling voor de rivier. En ook omdat het een dermate grote klus was dat het alleen bijna geen doen was. “Maar de wil om dit project tot een goed einde te brengen heeft daarbij een grote rol gespeeld, waarbij de vriendschap niet onbelangrijk was.”

Hoog water
De Dinkel heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van Jan Poorthuis. Van kinds-af-aan werd hij geconfronteerd met het riviertje: hoogwater, ijspret in de winter en pootje baden in de zomer. “Vroeger werd er in de Dinkel gevist met diverse soorten netten. In 1974 hebben mijn vriend Guus en ik twee roeiboten gemaakt. Daarmee zijn we in de vakantieperiode van Glane naar Lattrop gevaren. De inwoners van de dorpen en de steden hebben altijd genoten van de Dinkel, maar zij verdienden ook hun geld op de weilanden langs de Dinkel. Het leven was goed op de gronden aan weerszijden van de rivier.”

De omgeving rond de Dinkel – zo valt in het boek De Dinkelstroom, Van Bron Tot Monding te lezen – werd al vroeg bewoond. Bij archeologisch onderzoek vindt men geregeld iets van tot wel 60.000 jaar terug. “Een gesprekje op de Dinkelbrug met mensen uit het westen van ons land leerde mij, dat het bijzondere aan de Dinkel bij Losser is dat je bij laag water de Dinkelbodem kunt zien kabbelen: het zand verplaatst zich met de stroom mee. In het westen ziet men dat niet”, meent Jan Poorthuis. “Bovendien is er veel natuurschoon langs deze rivier te bewonderen met in Losser een geweldig Dinkeldal. Je kunt er vele keren wandelen, maar je ontdekt steeds nieuwe dingen. Tegenwoordig behoort zelfs de Californische rivierkreeft tot de vaste bewoners.”

Vondsten
Het boekwerk toont onder meer ook de geologische vondsten die in het stroomgebied van de Dinkel zijn gevonden. Daarnaast laat het zien dat de Dinkel een belangrijke rol heeft vervuld als afvoerrivier van het regenwater dat zorgde voor overlast bij overstromingen bij hoogwater. “In economisch opzicht is de Dinkel belangrijk geweest voor de bewoners van de dorpen, steden en het platteland. Te denken valt dan aan de landbouw, maar ook aan de textielindustrie.”

Het 222-pagina’s tellende boek met ruim 500 foto’s en tekeningen, bij uitstek geschikt als kompas voor wandel- en fietstochten, is eigenlijk nog maar half onderweg. In deel 2 komen  de zijbeken van de Dinkel op Nederlands en Duits grondgebied aan de orde. “Dat zijn er maar liefst 128. Ook dat boek komt er geweldig uit te zien. Met oude zwartwit foto’s en kleurrijke prenten, waarbij de schoonheid van diverse gebieden weer prachtig tot uiting komt. Dat alles voorzien van veel informatie.”

Het boek is te koop bij Primera Marcel, VVV en Bruna in Losser, Kulturhus in Overdinkel, Primera Jan Haast in Glanerbrug, Boekhandel Broekhuis in Enschede, Oldenzaal, Hengelo en Almelo, Vako en Primera in Oldenzaal en bij Brummelhuis in Denekamp en Ootmarsum.

Jan Poorthuis en Jan Ensing met het door hen geschreven boek over de Dinkel.