Cotton Town Jazz Band zestig jaar

De Cotton Town Jazzband is alweer 60 jaar oud. Het jubileum wordt 12 januari gevierd in de Hatrans Lounge van de Grolsch Veste. Medewerking aan deze bijzondere avond geeft de Dutch Swing College Band. Dat wordt een heel fijn avondje voor de fans van de jubilerende band en voor de liefhebbers van oude jazz.

Enschedeër Gerard Koopman (80) is al 58 jaar klarinettist bij de Cotton Town Jazz Band en herinnert zich nog goed hoe het allemaal begon. “Een paar jongens die muziek wilden maken, gingen naar Ben Volkers van de Cotton City Band die opgeheven was. Ze wilden doorgaan onder dezelfde naam. Ben was ertegen. Hij adviseerde ons om een iets andere naam te kiezen. Zo is het gegaan”, zegt Koopman die ook bekend is als architect en beeldend kunstenaar. Het Glazen Bos bij Haaksbergen is onder andere van zijn hand.

Volkers zelf werd enkele jaren later leider van de band. “Dat was hartstikke goed. Hij wist alles van muziek. Hij arrangeerde ook. We hadden drie man uit Hengelo en drie man uit Enschede. We speelden elke zaterdag in schouwburg Irene.”

De Cotton Town Jazzband is een begrip geworden. Kwaliteit, hard werken, elke week repeteren, dat zijn de sleutelwoorden. “De repetities waren altijd bijzondere avonden. Kratje bier in het midden en spelen’, zegt Koopman. Hij is trots op de band, maar vindt het jammer dat het aantal optredens steeds minder wordt. Eén per maand. Het aantal liefhebbers wordt kleiner.”

Niettemin verwacht Koopman een volle zaal bij het jubileumconcert in de Grolsch Veste. Tien jaar geleden was het ook een succes. Met de Dutch Swing erbij met allemaal fantastische muzikanten wordt het een succes, daar is Koopman van overtuigd.

De jaren zestig
Koopman geeft uitleg bij de foto van de band uit de jaren zestig (hiernaast). Vanaf links:

“Herman Loman uit Hengelo was een zeer goede trompettist. Hij was belastingambtenaar.  Een maand geleden is hij overleden.”

“Wim Boelhouwer, ook uit Hengelo, was een virtuoze bassist.”

“Enschedeër Ben Volkers was pianist en onze leider. Hij was vertegenwoordiger in staal. Op 40-jarige leeftijd kwam hij bij ons. Wij als jonge jongens dachten: wat moeten we met die oude meneer. Maar hij heeft ons heel goed op niveau gehouden.”

“Jan ter Maat uit Hengelo is overleden. De beste drummer uit de verre regio. Hij had een winkel in slagwerk.”

“Dan ikzelf. Klarinettist dus. Heb les gehad van Johan Lassche. Ik ben getrouwd met Willemien en heb twee prachtige dochters.”

“Jochem Falk, kwam ook uit Enschede. Hij woont in Noordwijk en speelt nog steeds trombone. Het is nog altijd een goede vriend van mij. Hij werkte vroeger voor het Zilveren Kruis.

“Hans van der Bij uit Enschede die banjo en gitaar speelde, is overleden. Hij werkte bij een technisch bedrijf.”

Op de foto boven de Cotton Town Jazzband in de huidige bezetting. Vlnr Harry Schwankhuizen (trompet), Ewoud Huizing (bas), Gerard Koopman (klarinet, saxofoon en zang), Gerd Pol (trombone), Kees Brinkerink (slagwerk), Roel Van Asselt (gitaar, banjo en zang).

De jubileumavond op 12 januari in de Grolsch Veste begint om 19.30 uur. Entree € 20. Kaarten bestellen kan via jubileumctjb@gmail.com