Corona-maatregelen kabinet vergroten sociaal isolement kwetsbare ouderen

NIET OP BEZOEK. De nieuwe maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben enorme impact op ouderen. ANBO vindt de oproep om niet op bezoek te gaan bij kwetsbare personen, waaronder ouderen, erg vergaand. Dit zorgt ervoor dat veel ouderen vereenzamen, zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Voor veel ouderen is het contact met familie en bekenden heel belangrijk. Hun sociale netwerk is vaak al minder groot. En als er dan ook geen bezoek meer komt, raken kwetsbare ouderen in een sociaal isolement. Zeker als ze zelf – vanwege angst om besmet te raken met het coronavirus – ook niet meer naar hun (wekelijkse) activiteiten, zoals een kaartclub, gaan. Waarom heeft minister Bruins in de persconferentie niet aangegeven dat mensen die niet verkouden of grieperig zijn, wél naar hun vader, moeder, opa of oma kunnen gaan? Dat zou kunnen voorkomen dat ouderen geen bezoek meer krijgen.”
Het kabinet adviseert kwetsbare groepen, waaronder ouderen, om niet meer het openbaar vervoer te nemen. Dat is voor veel ouderen dé manier om te reizen en dus om iets te ondernemen. Dat valt nu dus ook weg. Veel ouderen zullen nog vaker alleen thuis zitten.
Liane den Haan: “We zijn nu extra blij dat we een speciale ANBO-telefoonlijn hebben geopend voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus of graag een praatje willen maken. Vandaag was de eerste dag dat onze telefoonlijn open was en we zijn heel vaak gebeld. We merken dat het echt tegemoet komt aan een behoefte. Met de nieuwe maatregelen die het kabinet net heeft aangekondigd, zal deze behoefte alleen maar groter worden. We verwachten dus ook de komende tijd veel telefoontjes en staan iedereen die ons belt graag te woord.”
Uiteraard wijzen we ouderen die vragen hebben over het coronavirus op de informatie van het RIVM. Ook ANBO volgt de adviezen en richtlijnen van het RIVM.